Πίσω

Αυγά τηγανιτά και οι θερμίδες τους

Αυγά τηγανιτά και οι θερμίδες τους

Τα τηγανιτά θέλουν προσοχή ως προς τις θερμίδες τους.

Τα αυγά θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ένα από τα δώρα της φύσης στον άνθρωπο. Η θρεπτική του αξία είναι ανεκτίμητη καθώς και τα οφέλη του για τον οργανισμό μας αμέτρητα. Σε προηγούμενα άρθρα έχει γίνει εκτενής αναφορά στη θρεπτικότητα των αυγών. Ωστόσο, το ζήτημα για το θερμιδικό περιεχόμενο των αυγών διαφέρει ανάλογα τον τρόπο μαγειρέματος του αυγού. Έτσι, για τα  τηγανιτά οι θερμίδες είναι διαφορετικές από τα αυγά που μαγειρεύονται με άλλο τρόπο. 

Τρόποι μαγειρέματος αυγών

Τα αυγά μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν με πολλές υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά. Το μαγείρεμα των αυγών είναι απαραίτητο γιατί καταστρέφονται με τη θερμότητα τυχόν επικίνδυνα βακτήρια. Έτσι, γίνονται πιο ασφαλή προς κατανάλωση. Μια απο τις μέθοδους μαγειρέματος αυγών είναι τα τηγανιτα:

Τα αυγά μαγειρεύονται, αφού πρώτα έχουμε σπάσει το κέλυφος του, σε ζεστό τηγάνι με μια μικρή ποσότητα λιπαρής ύλης (λάδι ή βούτυρο). Η πιο συνηθισμένη εκδοχή τους είναι τα τηγανητά αυγά μάτια.

Το αυγό ως μια φυσική τροφή εκτός από οφέλη απολαμβάνουμε και θρεπτικά συστατικά. Γνωρίζουμε πλέον ότι για το θερμιδικό περιεχόμενο των αυγών δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες. Πόσες, όμως, είναι για ένα τηγανιτό  οι θερμίδες του; Όταν τηγανίζουμε τα αυγά σε λάδι ή βούτυρο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι προσθέτουμε περίπου 50 θερμίδες για κάθε κουταλάκι του γλυκού (5γρ) που χρησιμοποιούμε.
Αυγά τηγανιτά θερμίδες: 150

Οι διάφοροι τρόποι μαγειρέματος των αυγών μπορούν να μεταβάλλουν την θρεπτική αξία τους αλλά παράλληλα καθιστούν μερικά θρεπτικά συστατικά του αυγού πιο εύπεπτα. Το τηγανιτό  λόγω του τρόπου μαγειρέματός του αποδίδει περισσότερες θερμίδες από το βραστό. Ωστόσο, αν γίνεται σωστό μαγείρεμα των αυγών δεν παρατηρείται διαφορά στη θρεπτική αξία τους. Αλλά ούτε καταστρέφονται κάποια από τα συστατικά τους.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι ξέρουμε ότι το μαγείρεμα σε τηγάνι είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος παρασκευής φαγητού. Οπότε είναι προτιμότερο να τρώμε βραστά αυγά από ότι τηγανιτά. Αν όμως επιλέξουμε τα τηγανιτά αυγά θα πρέπει να τα τηγανίσουμε σε λάδι που είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες όπως είναι το ελαιόλαδο. Αυτά τα λάδια δεν οξειδώνονται εύκολα και δεν γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας.

Οι θερμίδες για ένα  βραστό διαφέρουν σε σχέση με αυτές στα  τηγανιτά. Για αυτό τα βραστά είναι καλύτερο να εντάσσονται περισσότερο στη διατροφή μας από ότι τα τηγανιτά. Σε κάθε, όμως, περίπτωση το αυγό έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας όποιος κι αν είναι ο τρόπος μαγειρέματός του.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται