Πίσω

Αυγό και η διατροφική του αξία

Το αυγό με την υψηλή διατροφική αξία τους είναι η απόλυτη τροφή.

Το αυγο θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Παρά το μικρό του μέγεθος διαθέτει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου. Το αυγό έχει αδιαμφισβήτητα σπουδαία διατροφική αξία και άπειρες φορές έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης. Το μόνο σίγουρο είναι το έχει καταρρίψει μύθους και έχει αναδειχθεί σε superfood τροφή. Στον παρόν άρθρο θα μάθουμε για την διατροφική αξία του αυγού και θα απαντηθούν ερωτήματα γύρω από τα αυγά.

Αυγό διατροφική αξία

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη διατροφική αξία του. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες B6, B12, A και D, μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και σελήνιο και καλά λιπαρά. Η διατροφική αξία, όμως, του αυγού κρύβεται στην περιεχόμενη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης των αυγών είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή του γάλατος και των κρεάτων.

Τα θρεπτικά συστατικά του αυγού μπορούμε να τα χωρίσουμε σε αυτά που απαντώνται στο ασπράδι του και σε αυτά του κρόκου.

Θρεπτικά Συστατικά ασπραδιού

Νερό 85-90%

Πρωτεΐνες 12%

Λίπος 0,25%

Υδατάνθρακες 0,7% (κυρίως λακτόζη)

Διαφήμιση

Θρεπτικά Συστατικά κρόκου

Νερό 45-51%

Πρωτεΐνες 16-17%

Λίπος 31-36%

Υδατάνθρακες 0,2-1,1%

Οφέλη για την υγεία

Τα αυγά με την υψηλή διατροφική αξία τους είναι τόσο θρεπτικά που δικαίως θεωρούνται superfood ενώ συχνά αναφέρονται ως «πολυβιταμίνες της φύσης». Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αυγο είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη και αυτοί τεκμηριώνονται από την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας είναι:

Το αυγό βελτιώνει το προφίλ της χοληστερόλης καθώς αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) ενώ μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου. Είναι, επομένως, μύθος ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει την χοληστερίνη παρότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Μπορούμε να καταναλώνουμε αυγά σε καθημερινή βάση αρκεί να μην γίνονται υπερβολές και να συνδυάζονται με κόκκινο κρέας και λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το αυγό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας καθώς αποτελείται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες που δεν μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να συνθέσει από μόνος του.

Περιέχει χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι να δεν λαμβάνουν αρκετό. Η χολίνη συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και σε διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Περιέχει τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Το αυγό είναι πολύ χορταστικό και σε συνδυασμό την λίγη ενέργεια που αποδίδει βοηθά την προσπάθεια να χάσουμε βάρος.

Τα αυγά είναι το τέλειο φαγητό της φύσης κι αυτό οφείλεται στη διατροφική τους αξία. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για την υγεία μας και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την συχνή του κατανάλωση αρκεί να μην γίνονται υπερβολές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται