Πίσω

Πορτοκάλι θερμίδες και διατροφική αξία

Είναι ένα από τα πιο γνωστά, σε όλους μας, φρούτα που έχει και λίγες θερμίδες.

Φημίζεται για την βιταμίνη C που περιέχει και για τις λίγες θερμίδες του. Και πολύ σωστά μας τόνιζαν να το βάλουμε τ στη διατροφή μας αφού εκτός από λίγες θερμίδες είναι πλούσιο και σε βιταμίνες, απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Εχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι γεμάτο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα γι’ αυτό πρέπει να τα εντάσσονται τακτικά στη διατροφή μας. Η γεύση του ποικίλει από ποικιλία σε ποικιλία και είναι συνήθως ελκυστική αν δεν είναι ξινά και πολύ αρωματικά. Οι περισσότερα είδη  διατίθενται όλο το χρόνο. Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή όπως και την ποικιλία τους.

Διατροφική αξία

Εχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέχρι την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα,  είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη προστασία των κυττάρων μας από βλάβες. Μόλις ένα μέτριο περιέχει όλη την βιταμίνη C που χρειάζεσαι σε μια μέρα.

Εκτός, όμως, από την βιταμίνη C  είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α και Β, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Απαραίτητες ουσίες για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας. Οι φυτικές ίνες από την μεριά τους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πέψη. Επίσης, οι φυτικές ενώσεις που περιλαμβάνει παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Θερμίδες

Είναι σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης βάρους καθώς έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, ένα  αποδίδει περίπου 62 θερμίδες. Παρά τις λιγοστές θερμίδες, το νερό και οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι ικανά να μας χορτάσουν.

Βιταμίνες

Ανήκει στα φρούτα που αναγνωρίζονται για τις βιταμίνες του. Η βιταμίνη C ι είναι η πιο αντιπροσωπευτική και πάνω σε αυτή έχει στηρίξει τη φήμη του. Μάλιστα, ένα μεγάλο  παρέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας ανάγκης για πρόσληψη βιταμίνης C. Εκτός, όμως, από τη βιταμίνη C  περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Από αυτές σε μεγαλύτερες ποσότητες απαντώνται η βιταμίνη Β1 και Β9. Οι βιταμίνες, αυτές, που έχει  έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες και δράσεις για τον οργανισμό μας.

Μαγειρεύοντας με αυτο

Μπορούν να καταναλωθούν νωπά  κι έτσι θα λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παράξουμε χυμούς ή να προστεθεί σαν συστατικό σε σαλάτες. Μπορούμε να φτιάξουμε και φανταστικές μαρμελάδες .

 Η φλούδα του περιέχει υψηλότερες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών από τη σάρκα οπότε η χρήση του ξύσματος θα δώσει μια έξτρα θρεπτικότητα στα φαγητά. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά και στη ζαχαροπλαστική. 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται