Πίσω

Πορτοκάλι: θερμίδες και διατροφική αξία

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο γνωστά, σε όλους μας, φρούτα που έχει και λίγες θερμίδες.

Από μικρά μας έλεγαν πώς πρέπει να τρώμε συνέχεια φρούτα γιατί έχουν πολλές βιταμίνες, όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι. Το πορτοκάλι φημίζεται για την βιταμίνη C που περιέχει και για τις λίγες θερμίδες του. Και πολύ σωστά μας τόνιζαν να βάλουμε το πορτοκάλι στη διατροφή μας αφού εκτός από λίγες θερμίδες είναι πλούσιο και σε βιταμίνες, απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Το πορτοκάλι έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι γεμάτο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα γι’ αυτό πρέπει να τα εντάσσονται τακτικά στη διατροφή μας. Η γεύση του ποικίλει από ποικιλία σε ποικιλία και είναι συνήθως ελκυστική αν δεν είναι ξινά και πολύ αρωματικά. Οι περισσότερα είδη πορτοκαλιών διατίθενται όλο το χρόνο. Στα πορτοκάλια η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή όπως και την ποικιλία τους.

Πορτοκάλι διατροφική αξία

Το πορτοκάλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέχρι την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη προστασία των κυττάρων μας από βλάβες. Μόλις ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει όλη την βιταμίνη C που χρειάζεσαι σε μια μέρα.

Εκτός, όμως, από την βιταμίνη C το πορτοκάλι είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α και Β, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Απαραίτητες ουσίες για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας. Οι φυτικές ίνες από την μεριά τους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πέψη. Επίσης, οι φυτικές ενώσεις που περιλαμβάνει παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Πορτοκάλι θερμίδες

Όσον αφορά το ζήτημα “πορτοκάλι θερμίδες” το πορτοκάλι είναι σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης βάρους καθώς έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, ένα πορτοκάλι αποδίδει περίπου 62 θερμίδες. Παρά τις λιγοστές θερμίδες, το νερό και οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι ικανά να μας χορτάσουν.

Πορτοκάλι βιταμίνες

Το πορτοκάλι ανήκει στα φρούτα που αναγνωρίζονται για τις βιταμίνες του. Η βιταμίνη C για το πορτοκάλι είναι η πιο αντιπροσωπευτική και πάνω σε αυτή έχει στηρίξει τη φήμη του. Μάλιστα, ένα μεγάλο πορτοκάλι παρέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας ανάγκης για πρόσληψη βιταμίνης C. Εκτός, όμως, από τη βιταμίνη C το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Από αυτές σε μεγαλύτερες ποσότητες απαντώνται η βιταμίνη Β1 και Β9. Οι βιταμίνες, αυτές, που έχει ένα πορτοκάλι έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες και δράσεις για τον οργανισμό μας.

Μαγειρεύοντας με το πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια μπορούν να καταναλωθούν νωπά ως φρούτα κι έτσι θα λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παράξουμε χυμούς ή να προστεθεί σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτες ή ακόμα και σε απλές σαλάτες. Μπορούμε να φτιάξουμε και φανταστικές μαρμελάδες πορτοκαλιού.

Πολλές συνταγές αναφέρουν το ξύσμα πορτοκαλιού. Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει υψηλότερες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών από τη σάρκα οπότε η χρήση του ξύσματος θα δώσει μια έξτρα θρεπτικότητα στα φαγητά. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά και στη ζαχαροπλαστική ενώ από τη φλούδα παρασκευάζεται και το γλυκό του κουταλιού. 

Ένας μεγάλος αριθμός γλυκών και αλμυρών συνταγών έχουν για συστατικό το χυμό ή το ξύσμα ή τη φλούδα πορτοκαλιού που αξίζει όλοι να δοκιμάσουμε, με νούμερο #1 τη φανταστική πορτοκαλόπιτα.

Αν σου άρεσε το άρθρο δοκίμασε να φτιάξεις και την παρακάτω συνταγή:

μαρμελάδα πορτοκάλι

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται