Πίσω

Ανθός αλατιού, ένα προϊόν άριστης ποιότητας

Ο ανθός αλατιού είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν άριστης ποιότητας.

Με φυσικό ολόλευκο χρώμα και με μορφή σαν αυτή του αφρού, και αρκετή υγρασία, ο ανθός αλατιού (ή fleur de sel όπως το λένε οι Γάλλοι), είναι ένα είδος αλατιού, που φημολογείται ως το καλύτερο. Ανθό αλατιού μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο, σε τιμή υψηλότερη του επιτραπέζιου αλατιού. Αλάτι ανθός στην Ελλάδα παράγεται στο Μεσολόγγι.

Είναι ένα απόλυτα φυσικό υλικό. Δεν περνά από καμία μορφή επεξεργασίας, όπως η πλύση του ή η προσθήκη ιωδίου ή λοιπών ουσιών που θα βελτιώσουν το άρωμα ή το χρώμα του. Συλλέγεται προσεκτικά με τα χέρια από την κορυφή του αλατιού της αλυκής και τυποποιείται σε μικρές ποσότητες. Είναι ένα εκλεκτό προϊόν, που αφήνει μια έντονα θαλασσινή επίγευση με ιδιαίτερα έντονη την γεύση του ιωδίου. 

Διαφορά με το κλασικό αλάτι

Τόσο ο ανθός αλατιού όσο και το θαλασσινό αλάτι προέρχονται και τα δύο από θαλασσινό νερό. Ο ανθός, ωστόσο, είναι οι διακριτικοί κρύσταλλοι που ανεβαίνουν στην κορυφή κατά τη διαδικασία εξάτμισης του νερού σε μικρές ‘’λίμνες’’ θαλασσινού νερού που σχηματίζονται. Οποιαδήποτε κίνηση του νερού μπορεί να βυθίσει ξανά τον ανθό. Αντίθετα το κλασικό αλάτι είναι αυτό που απομένει μετά την εξάτμιση όλου του θαλασσινού νερού. Μάλιστα σε κάποιες χώρες το αλάτι ανθός είναι έως και 100 φορές πιο ακριβό.

Διατροφική Αξία και οφέλη

Ο ανθός αλατιού δεν υποβάλλεται σε καμίας μορφής επεξεργασία. Το αλάτι αυτό περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ανόργανων αλάτων (περίπου 84 ιχνοστοιχεία) όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ιώδιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και φθόριο. Επίσης έχει το υψηλότερο επίπεδο χλωριούχου νατρίου.

Ανθός αλατιού και μαγειρική

Λόγω της υγρασίας που περιέχει, διαλύεται πιο εύκολα από το κοινό αλάτι. Οπότε καλύτερα να το προσθέσουμε λίγο πριν από το τέλος ή στο τέλος του μαγειρέματος. Αξίζει να τον προσθέσουμε πάνω από φρεσκομμένα λαχανικά, σε σαλάτες ή οποιοδήποτε ψητό κρέας, καθώς προσδίδει μια μοναδική και εξαιρετική γεύση. Μαζί με τον ανθό αλατιού στην αλατιέρα προσθέτουμε και κόκκους ρυζιού καθώς δημιουργούνται σβόλοι λόγω αυξημένης υγρασίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και το παρακάτω.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται