Πίσω

Λεμόνι

Λεμόνι το μοσχομυρωδάτο
Η λεμονιά (Citrus limon L.) καλλιεργείται σε τροπικές και ημιτροπικές χώρες. Η λεμονιά είναι αειθαλές δέντρο που φτάνει ως τα 6-8m. Ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Ο καρπός της είναι το λεμόνι και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ο χυμός λεμόνι περιέχει περίπου 5-6% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση στο λεμόνι. Πότε, όμως, ανθίζει η λεμονιά; Στις μέρες μας προτιμάται η καλλιέργεια ποικιλιών που ανθίζουν και δίνουν λεμόνια όλο το χρόνο, όπως η ποικιλία Διαμαντοπούλου, η οποία είναι λεμονιά πολύφορη.  

Πότε ανθίζει η λεμονιά;
Οι πολύφορες λεμονιές ανθίζουν και καρποφορούν σχεδόν όλο το έτος. Παρουσιάζουν μάλιστα ταυτόχρονα άνθη και καρπούς πάνω στο δέντρο. Οι κυριότερες ανθοφορίες είναι η ανοιξιάτικη και η ανθοφορία προς το τέλος του καλοκαιριού. Από την ανοιξιάτικη ανθοφορία παράγονται λεμόνια που ωριμάζουν από το Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο. Από την ανθοφορία που γίνεται προς το τέλος του καλοκαιριού παράγονται λεμόνια που ωριμάζουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Ποικιλίες λεμονιάς

Κάποιες από τις κυριότερες ποικιλίες λεμονιάς είναι οι παρακάτω.

Αδαμοπούλου
Πρόκειται για παραγωγική ποικιλία με μέτρια έως πολύ μεγάλα κίτρινα, ξινά και ζουμερά λεμονιά. Έχει μέτριο ως μεγάλο τραχύ φλοιό. Είναι λεμονιά πολύφορη, ολιγόσπερμη ή ακόμα και χωρίς σπέρματα. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας.

Μαγληνό
Πρόκειται για ποικιλία με μετρίου μεγέθους, ελλειπτικούς, χυμώδεις, ξινούς, καρπούς. Το όνομα της ποικιλίας οφείλεται στον πολύ λείο φλοιό των λεμονιών της. Είναι ολιγόσπερμη, μονόφορη ποικιλία και δίνει παραγωγή μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το λεμόνι της θεωρείται πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν έχει μεγάλο χρόνο διατήρησης.

Καρυστινό
Πρόκειται για παραγωγική ποικιλία με μετρίου μεγέθους, επιμήκη ή ελλειπτικά κίτρινα, ζουμερά, ξινά λεμόνια. Είναι πολύσπερμη ή ολιγόσπερμη μονόφορη ποικιλία και δίνει παραγωγή μόνο από τα τέλη φθινοπώρου έως τις αρχές της άνοιξης. Θεωρείται πολύς καλής ποιότητας ποικιλία και ιδιαίτερα ανθεκτική στις μεταφορές.

Eureka
Πρόκειται για πολύ παραγωγική ποικιλία με μικρά, ελλειπτικά έως επιμήκη λεμονιά με ελαφρά τραχύ φλοιό. Η σάρκα είναι τρυφερή, ζουμερή, ξινή και πρασινοκίτρινη. Είναι άσπερμη ή ολιγόσπερμη και δίνει παραγωγή όλο το χρόνο, κυρίως στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Χρήσεις - Οφέλη

Το λεμόνι χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλες τις κουζίνες. Τα λεμόνια συνοδεύουν εξαιρετικά τόσο τα κρεατικά όσο και τα ψάρια. Πολύ διαδεδομένος επίσης είναι ο χυμός λεμόνι, το λιμοντσέλο, το τσάι με λεμoνι, η λεμονάδα, οι μαρμελάδες, η τάρτα λεμονιού κ.ά. Μια φλούδα λεμονιού μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με νερό ή ακόμα και με ποτό. Ο χυμός από λεμόνι επίσης χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό σε διάφορα τρόφιμα.

Λεμόνι – Οφέλη

Η λεμονιά είναι ένα αγαπημένο δέντρο που βρίσκεται στις αυλές και στους κήπους πολλών σπιτιών. Η επιθυμία μάλιστα για παραγωγή λεμονιών κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του έτους, οδηγεί στην καλλιέργεια ποικιλιών, όπως η γνωστή ποικιλία Αδαμοπούλου (λεμονιά πολύφορη). Ο χυμός λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών (Β1, Β2, Β3,Β5, Β6, Β9) και κυρίως βιταμίνη C. Το λεμόνι εκτός από τις βιταμίνες περιέχει και υδατάνθρακες (9,3%) εκ των οποίων 2,8% είναι διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες (1,1%), λιπαρά (0,3%), κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο μαγγάνιο ψευδάργυρο κ.ά. Τα λεμόνια περιέχουν φυτοχημικά όπως πολυφαινόλες, τερπένια και ταννίνες. Προσδίδουν επίσης μοναδικές γεύσεις στα διάφορα φαγητά και γλυκά που απογειώνουν τον ουρανίσκο, καθιστώντας το ιδανικό για  την ένταξή του στο καθημερινό ανθρώπινο διατροφολόγιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο μάθετε ακόμα τα πάντα και για το πορτοκάλι εδώ:

Διαφήμιση

Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με λεμόνια;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται