Πίσω

Μάθετε τα πάντα για το μαύρο αλάτι και τις ιδιότητές του

Ενα διαφορετικό είδος  το οποίο δεν είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα.

Το βρίσκουμε κυρίως στην ινδική κουζίνα και χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και γεύση. Είναι ένα ηφαιστειακό αλάτι που παράγεται στις περιοχές γύρω από τα Ιμαλάια. Περιέχει, εκτός από το χλωριούχο νάτριο (τη βασική χημική ένωση του επιτραπέζιου), ίχνη ενώσεων θείου που βρίσκονται φυσικά στα βουνά των Ιμαλαΐων.

Αυτή η περιεκτικότητά του σε θείο είναι αυτή που του δίνει τη μοναδική πικάντικη μυρωδιά και την πικάντικη γεύση του. Μπορεί να ποικίλει σε χρώμα. Μερικά μπορεί να μην είναι καθόλου μαύρα. Είναι διαθέσιμο σε ολόκληρα κομμάτια ή σε μορφή σκόνης, και η τιμή του είναι αρκετά πιο υψηλή από το κλασικό που χρησιμοποιούμε.

Είδη 

Υπάρχουν τρεις τύποι . Είναι το μαύρο, που αναφέραμε παραπάνω, το μαύρο αλάτι λάβας και το μαύρο τελετουργικό αλάτι. 

Αυτο της λάβας είναι απλά ένα επιτραπέζιο  αναμεμειγμένο με ενεργό άνθρακα, και έχει μαύρο χρώμα (που οφείλεται στον άνθρακα). Χρησιμοποιείται σε φαγητό εφόσον αυτό έχει μαγειρευτεί (δηλαδή στο σερβίρισμα) και έχει πικάντικη γεύση. Πολλοί το χρησιμοποιούν για ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα καθώς λόγω χρώματος εντυπωσιάζει. 

Το μαύρο τελετουργικό  είναι ένας τύπος αλατιού που παράγεται από ένα μίγμα σκόνης άνθρακα και χρωστικών για να πάρει το σκούρο χρώμα και συνήθως χρησιμοποιείται για σκοπούς εκτός κουζίνας.

Πού χρησιμοποιείται;

Χρησιμοποιείται σε πολλές ινδικές και ασιατικές κουζίνες ως ενισχυτικό γεύσης. Ταιριάζει σε πολλά πιάτα όπως είναι το τουρσί, οι σαλάτες, το τσάτνεϊ (σάλτσα σαν μαρμελάδα) και σαλατες με φρουτα. Επίσης προστίθεται σε vegan φαγητα.

Μαύρο αλάτι: Διαφορά με επιτραπέζιο αλάτι

Η βασική διαφορά με το επιτραπέζιο  είναι στον τρόπο παρασκευής καθώς επίσης και στην γεύση. Το μαύρο είναι πιο πικάντικο, πιο γήινο και καπνιστό με θειώδες άρωμα. Το επιτραπέζιο είναι πιο αλμυρό, με ξινές νότες. Στο μαύρο  προστίθεται διάφορες ενώσεις και εμπλουτίζεται με μέταλλα. Το επιτραπέζιο επεξεργάζεται και απομακρύνονται από αυτό πολλά ιχνοστοιχεία.

Οφέλη στην υγεία

Το μαύρο  έχει μικρότερη ποσότητα νατρίου με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να μην επηρεάζει άμεσα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το γεγονός ότι υφίσταται λιγότερη επεξεργασία, συνεπάγεται ότι έχει και λιγότερα πρόσθετα και είναι σαφώς πιο υγιεινό. Τέλος βελτιώνει την πέψη, περιέχει περισσότερα μέταλλα συγκριτικά με το επιτραπέζιο και δρα ευεργετικά στο δέρμα και τα μαλλιά.

Ωστόσο, επειδή δεν περιέχει ιώδιο, ίσως χρειάζεται να προσλαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα ιωδίου μέσα από άλλες τροφές.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και το παρακάτω.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται