Πίσω

Μάθετε τα πάντα για το μαύρο αλάτι και τις ιδιότητές του

Το μαύρο αλάτι αποτελεί ένα διαφορετικό είδος αλατιού, το οποίο δεν είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα.

Το μαύρο αλάτι το βρίσκουμε κυρίως στην ινδική κουζίνα και χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και γεύση. Το μαύρο αλάτι, γνωστό και ως μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων ή ινδικό μαύρο αλάτι είναι ένα ηφαιστειακό αλάτι που παράγεται στις περιοχές γύρω από τα Ιμαλάια. Περιέχει, εκτός από το χλωριούχο νάτριο (τη βασική χημική ένωση του επιτραπέζιου αλατιού), ίχνη ενώσεων θείου που βρίσκονται φυσικά στα βουνά των Ιμαλαΐων.

Αυτή η περιεκτικότητά του σε θείο είναι αυτή που του δίνει τη μοναδική πικάντικη μυρωδιά και την πικάντικη γεύση του. Το μαύρο αλάτι μπορεί να ποικίλει σε χρώμα. Μερικά μπορεί να μην είναι καθόλου μαύρα. Είναι διαθέσιμο σε ολόκληρα κομμάτια ή σε μορφή σκόνης, και η τιμή του είναι αρκετά πιο υψηλή από το κλασικό αλάτι που χρησιμοποιούμε.

Είδη μαύρου αλατιού

Υπάρχουν τρεις τύποι μαύρου αλατιού. Είναι το μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων, που αναφέραμε παραπάνω, το μαύρο αλάτι λάβας και το μαύρο τελετουργικό αλάτι. 

Το μαύρο αλάτι λάβας είναι απλά ένα επιτραπέζιο αλάτι αναμεμειγμένο με ενεργό άνθρακα, και έχει μαύρο χρώμα (που οφείλεται στον άνθρακα). Χρησιμοποιείται σε φαγητό εφόσον αυτό έχει μαγειρευτεί (δηλαδή στο σερβίρισμα) και έχει πικάντικη γεύση. Πολλοί το χρησιμοποιούν για ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα καθώς λόγω χρώματος εντυπωσιάζει. 

Το μαύρο τελετουργικό αλάτι είναι ένας τύπος αλατιού που παράγεται από ένα μείγμα σκόνης άνθρακα και χρωστικών για να πάρει το σκούρο χρώμα και συνήθως χρησιμοποιείται για σκοπούς εκτός κουζίνας.

Πού χρησιμοποιείται;

Το μαύρο αλάτι χρησιμοποιείται σε πολλές ινδικές και ασιατικές κουζίνες ως ενισχυτικό γεύσης. Ταιριάζει σε πολλά πιάτα όπως είναι το τουρσί, οι σαλάτες, το τσάτνεϊ (σάλτσα σαν μαρμελάδα) και οι φρουτοσαλάτες. Επίσης προστίθεται σε vegan ομελέτες και σε τόφου.

Μαύρο αλάτι: Διαφορά με επιτραπέζιο αλάτι

Η βασική διαφορά με το επιτραπέζιο αλάτι είναι στον τρόπο παρασκευής καθώς επίσης και στην γεύση. Το μαύρο αλάτι είναι πιο πικάντικο, πιο γήινο και καπνιστό με θειώδες άρωμα. Το επιτραπέζιο είναι πιο αλμυρό, με ξινές νότες. Στο μαύρο αλάτι προστίθεται διάφορες ενώσεις και εμπλουτίζεται με μέταλλα. Το επιτραπέζιο επεξεργάζεται και απομακρύνονται από αυτό πολλά ιχνοστοιχεία.

Οφέλη στην υγεία

Το μαύρο αλάτι έχει μικρότερη ποσότητα νατρίου με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να μην επηρεάζει άμεσα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το γεγονός ότι υφίσταται λιγότερη επεξεργασία, συνεπάγεται ότι έχει και λιγότερα πρόσθετα και είναι σαφώς πιο υγιεινό. Τέλος βελτιώνει την πέψη, περιέχει περισσότερα μέταλλα συγκριτικά με το επιτραπέζιο και δρα ευεργετικά στο δέρμα και τα μαλλιά.

Ωστόσο, επειδή δεν περιέχει ιώδιο, ίσως χρειάζεται να προσλαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα ιωδίου μέσα από άλλες τροφές.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και το παρακάτω.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται