Πίσω

Η μηλόπιτα και οι θερμίδες της

Η μηλόπιτα είναι το γλυκό που πρέπει να επιλέξεις μόνο και μόνο για τις θερμίδες του.

Το απόλυτο φρούτο του φθινοπώρου δεν είναι άλλο από το μήλο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μήλου και όλες έχουν υψηλές θρεπτικές ιδιότητες. Αυτό το φρούτο καταναλώνεται ευχάριστα ως νωπό αλλά παντρεύεται καταπληκτικά με πολλά υλικά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Όταν ακούς μήλο και συνταγή πάντως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η μοσχομυριστή πίτα μήλου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ώριμα και ζουμερά μήλα και τις οδηγίες της Αργυρώς. Όμως, για αυτούς που αναρωτιούνται πόσες θερμίδες έχει μια μηλόπιτα θα βρουν την απάντηση εδώ. Δεν αρκεί ένα γλυκό να είναι νόστιμο, πρέπει να συνάδει και με τις διατροφικές συνήθειες του καθενός.

Μηλόπιτα θερμίδες

Η πιο γνωστή πίτα μήλου έχει για βασικά υλικά έχει βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, γάλα, μπαχαρικά και φυσικά μήλα. Ο τρόπος παρασκευής της ποικίλλει όπως και οι εκδοχές της κλασικής μηλόπιτας. Βάση αυτά τα υλικά θα έλεγε κανείς πως ένα κομμάτι μηλόπιτα είναι γεμάτο θερμίδες και πράγματι έχει αρκετές. Το καλό είναι πως δεν είναι απαγορευτικές. Συγκεκριμένα:

Μηλόπιτα θερμίδες (1 κομμάτι): 350

Ένα κομμάτι μηλόπιτα δίνει αυτές τις θερμίδες και είναι αγαπημένο γλυκό. Μια απλή πάστα, όμως, δίνει τις διπλάσιες οπότε αυτό το γλυκό είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή. Αν επιθυμεί κάποιος να προσλάβει ακόμα λιγότερες θερμίδες μπορεί να αντικαταστήσει στη μηλόπιτα τη ζάχαρη με κάποια γλυκαντική ουσία, όπως είναι η στέβια. Έτσι, θα μειωθεί το θερμιδικό περιεχόμενο του γλυκού.

Διατροφική αξία μηλόπιτας

Η μηλόπιτα μαζί με τις θερμίδες της μπορεί να αποτελεί ένα γλυκό αλλά δεν σημαίνει ότι είναι μηδαμινής διατροφικής αξίας. Αρχικά, έχει βασικό συστατικό το μήλο. Το μήλο από μόνο είναι πηγή πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Θεωρείται σχετικά εύπεπτο γλυκό λόγω των φυτικών ινών του μήλου.

Επίσης, τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της, η κανέλα και το γαρούφαλλο, έχουν δείξει μελέτες ότι έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η κανέλα έχει αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η μηλόπιτα έκτος από ένα αγαπημένο γλυκό έδεσμα έχει και να προσφέρει αρκετά οφέλη με λίγες θερμίδες, συγκριτικά με άλλα γλυκά, στον οργανισμό. Τα αρώματα του μήλου και τις κανέλας απογειώνουν την απόλαυση και η ουσία τους βελτιώνει τη θρεπτικότητα του γλυκού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, διαβάστε και το παρακάτω.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται