Ο μπακλαβάς και οι θερμίδες του

Ο μπακλαβάς είναι το γλυκό με τις πολλές θερμίδες και τη υψηλή διατροφική αξία.

Είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυκά του ταψιού. Είναι πολύ γνωστό στην χώρα μας και η νοστιμιά του κρατάει πολλά χρόνια. Συναντάται στην Τουρκία, στο Αζερμπαϊτζαν και γενικότερα σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Φτιάχνεται με ζύμη φύλλου, γέμιση ξηρών καρπών (συνήθως φιστίκι, καρύδι ή φουντούκι) και σιρόπι ζάχαρης ή μελιού. Αποτελεί συνταγή της Μεσογειακής διατροφής λόγω των βασικών συστατικών που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, συγκαταλέγεται στα παχυντικά γλυκά. Ο μπακλαβάς μαζί με τις θερμίδες του είναι το γλυκό που ίσως να είναι απαγορευτικό για μια μερίδα ανθρώπων καθώς κάποια από τα συστατικά του να έχουν αρνητική επίδραση σε ορισμένους οργανισμούς. Τόσο το σιρόπι του μπακλαβά όσο και τα υλικά που έχει ένας μπακλαβάς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφική αξία του γλυκού.

Μπακλαβάς θερμίδες

Ο μπακλαβάς ανήκει στην κατηγορία των γλυκών που αποδίδει πολλές θερμίδες μόλις ένα κομμάτι του. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές για την παρασκευή του και όλες αυτές οι παραλλαγές επιδρούν στο θερμιδικό περιεχόμενο είτε θετικά είτε αρνητικά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να γίνει ένας μπακλαβάς είναι δυνατόν να αυξήσουν ή να μειώσουν την προσλαμβανόμενη ενέργεια και τη θρεπτικότητα του γλυκού. Δηλαδή, όταν χρησιμοποιείται μέλι και ελαιόλαδο είναι πολύ καλύτερο από τη ζάχαρη και το βούτυρο. Σε κάθε περίπτωση ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό που θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από όλους μας. Συγκεκριμένα:

Μπακλαβάς θερμίδες (125γρ): 509 kcal

Αυτό το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό φέρει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Συμπέρασμα

Ωστόσο, αν και ο μπακλαβάς έχει πολλές θερμίδες η υψηλή θρεπτική αξία που έχει φέρνει μια ισορροπία. Είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα κομμάτι μπακλαβά από ότι από μία πάστα ή ένα γλυκό με σαντιγί. Ειδικά, όταν το σιρόπι του είναι από μέλι κι όχι ζάχαρης δεν λαμβάνουμε «κενές» θερμίδες και απολαμβάνουμε τη θρεπτικότητα του μελιού. 

Θα γίνει το αγαπημένο σας μελωμένο γλυκό, δοκιμάστε και φτιάξτε την φανταστική παραδοσιακή συνταγή 

https://www.argiro.gr/2021/09/mpaklavas-thermides/