Τυριά χωρίς αλάτι

Αποτελούν συχνή αναζήτηση των ατόμων προκειμένου να μπορούν να τα απολαύσουν.

Το αλάτι

Είναι ένα στοιχείο ‘’κρυφό’’ που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Αλλαντικά, τυριά και τυποποιημένα τρόφιμα είναι αυτά με το περισσότερο . Ωστόσο υπάρχουν άτομα που το αποφεύγουν  και αναζητούν τρόφιμα με μειωμένη περιεκτικότητα ή ακόμα και καθόλου.  Αναζητούν επίσης χωρίς λιπαρά και χωρίς αλάτι στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

Στο εμπόριο υπάρχουν κίτρινα τυριά χωρίς αλάτι. Βέβαια  χωρίς αλάτι σημαίνει και μικρότερη διάρκεια ζωής αφού σε πολλά  βοηθάει στην συντήρησή του. Τα χωρίς καθόλου αλάτι δεν υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία, καθώς τα περισσότερα είναι με χαμηλή προσθήκη.

Η περιεκτικότητα  σε αλάτι σχετίζεται και με την σκληρότητά του, καθώς όσο πιο σκληρό είναι, τόσο πιο πολύ αλάτι περιέχει. Τα μαλακά  έχουν έχουν λιγότερο αλάτι. Δεν αποτελεί, ωστόσο, κανόνα. Σ αυτα χωρίς αλάτι, ή έστω με αρκετά μειωμένη ποσότητα είναι το μανούρι, η φρέσκια μυζήθρα και το νωπό ανθότυρο. Ένα επιπλέον τυρί με ελάχιστο  είναι η ρικότα.

Για να κατανοήσουμε την διαφορά με κάποιο τυρί με αλάτι αξίζει να αναφέρουμε ότι το προαναφερθέν η ρικότα στα 100 γραμμάρια έχει 81mg αλάτι ενώ το ροκφόρ σε αντίστοιχο βάρος έχει 1809mg. Όσον αφορά κάποιο κίτρινο τυρί χωρίς αλάτι, το Emmental είναι ένα με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η ποικιλία δεν είναι μεγάλη, μπορεί όμως να υποκαταστήσει την επιθυμία κάποιου για τυρί, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του. Τυριά, σε μορφή κρέμας, που χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική, όπως είναι το μασκαρπόνε συνήθως δεν περιέχουν καθόλου αλάτι.

Η ανάγκη σημαντικής μερίδας ανθρώπων για κίτρινα τυριά χωρίς αλάτι καθώς και για τυρι χωρίς λιπαρά και αλάτι, έχει αποτελέσει κίνητρο για τις παγκόσμιες βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων, προκειμένου να παραχθούν προϊόντα με αυτές τις διατροφικές επισημάνσεις, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να τα απολαύσουν.

https://www.argiro.gr/2021/09/tyria-choris-alati/