Βραστό αυγό: Θερμίδες
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι σωστό να καταναλώνουν αυγά σε καθημερινή βάση, τόσο από άποψη θερμίδων όσο και σε σχέση με τη χοληστερόλη. Η αλήθεια είναι ότι τα βραστά αυγά περιέχουν λίγες θερμίδες και θα πρέπει να έχουν σταθερή θέση στη διατροφή μας. Πρόκειται για μία από τις πιο θρεπτικές τροφές, η οποία μπορεί να καταναλωθεί χωρίς ανησυχία, αρκεί να υπάρχει σωστή συντήρηση και μέτρο στην κατανάλωση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε ένα αυγό, όμως ο πιο εύκολος και πρακτικός είναι να το βράσουμε. Συνήθως, ο χρόνος βρασμού κυμαίνεται από 6 έως 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτό το προτιμάμε.
Η θρεπτική του αξία είναι αποδεδειγμένη, καθώς περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία.
Πιο συγκεκριμένα ένα αυγό μετρίου μεγέθους (58γρ) περιέχει:
- Υδατάνθρακες: 0,6γρ
- Λιπαρά: 5,3γρ
- Χοληστερίνη: 212mg
- Πρωτεΐνες: 6,3γρ
- Βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β5: 6%, 15%, 9%, 7% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Φώσφορος: 86 mg
- Σελήνιο: 15,4 mcg
- Θερμίδες: 77
Αν προσθέσουμε στο αυγό λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι, η θερμιδική του αξία αυξάνεται. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για υγιεινές προσθήκες, ειδικά όταν γίνεται με μέτρο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να τρώνε μόνο το ασπράδι, αποφεύγοντας τον κρόκο. Τη συνήθεια αυτή ακολουθούν κυρίως άτομα που ασχολούνται έντονα με τη γυμναστική, προκειμένου να προσλάβουν καθαρή πρωτεΐνη με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ολόκληρο το αυγό, δηλαδή και με τον κρόκο. Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός ασπραδιού και κρόκου αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης, δηλαδή το πόσο απορροφάται και αξιοποιείται από τον οργανισμό. Ο κρόκος περιέχει επίσης βιταμίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη συνολική θρεπτική αξία του αυγού.
Βράσιμο αυγού
Ο χρόνος μπορεί να το απογειώσει η να τα καταστρέψει. Αν τα παραβράσεις θα στεγνώσει τελείως, το ασπράδι θα είναι πολύ σφιχτό και ο κρόκος θα θρυμματίζεται και θα σπάει. Θα χάσει τελείως την μαλακή υφή του γιατί θα έχει σφίξει πάρα πολύ.
Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τα αυγά
-
- Πρώτα βάζουμε κρύο νερό από τη βρύση στην κατσαρόλα. Αν πρόκειται να βράσουμε πολλά μαζί βάζουμε καθαρό βετέξ ή πετσέτα στην βάση της κατσαρόλας. Το κρύο νερό προφυλάσσει το τσόφλι από το σπάσιμο. Βάζοντας το βετέξ σε μια κατσαρόλα απορροφούνται οι κραδασμοί του βρασμού και τα προστατεύουμε από τσούγκρισμα τα κατά το βράσιμο τους.
- Αφού πάρει βράση το νερό χαμήλωσε τη φωτιά κι άφησε να σιγοβράσουν στον χρόνο που επιθυμείς ανάλογα με την χρήση του.
Πως το ξεφλουδίζεις;
- Αφού τελειώσεις με το βράσιμο, βάλε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια.
- Έτσι την ώρα που θα καθαρίζεις το τσόφλι θα βγαίνει εύκολα χωρίς να διαλύεται σε μικρά κομμάτια και χωρίς να κολλάει πάνω στο ασπράδι. Καθάρισε τα μετά το βράσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό η μέσα στο μπολ με το κρύο νερό.
- Το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο σπασμένο τσόφλι και τη λεπτή διάφανη μεμβράνη και βγαίνει πολύ εύκολα.
Τρόποι συντήρησης αυγών
Υπάρχει περίπτωση κάποια αυγά να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, ένα βακτήριο το οποίο προκαλεί έντονα εντερικά προβλήματα. Η σαλμονέλα πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό λοιπόν η σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο, το καλό μαγείρεμα, όπως είναι το βράσιμο αυγού, και η γρήγορη κατανάλωσή τους εξαφανίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης σαλμονέλας. Καλό επίσης είναι κατά την αγορά να ελέγχεται αν τα αυγά ψύχονται σωστά στο κατάστημα αγοράς.
Επίσης στο ψυγείο καλό είναι τα αυγά να τοποθετούνται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, αμέσως μετά την αγορά τους. Πρέπει επίσης να παραμένουν στη συσκευασία τους ή σε ένα καλά κλεισμένο αεροστεγώς δοχείο και μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Τα νωπά αυγά στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν έως 28 ημέρες τα Α και έως 9 ημέρες τα extra. Ιδανικές συνθήκες συντήρησής τους είναι 10-15 °C και 75 % σχετική υγρασία. Για αποθήκευση έως και 10 εβδομάδες τα αυγά συντηρούνται σε θερμοκρασίες 8-10 °C και 85 % σχετική υγρασία.
Αν για κάποιο λόγο έχει διαχωριστεί ο κρόκος και το ασπράδι αυγού και θέλουμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο κρόκος διατηρείται 1-2 ημέρες (ενδείκνυται να καλυφθεί με νερό) και το ασπράδι αυγού για 2-3 ημέρες (ενδείκνυται να καλύπτονται με διάφανη μεμβράνη ή να τοποθετούνται σε καλά αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο).
Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε στους 0-1 °C χωριστά τον κρόκο και το ασπράδι αυγού σε καλά αεροστεγώς σκεύος. Καλό είναι να τα χτυπήσουμε προτού τα καταψύξουμε. Έτσι μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μήνες. Πριν τη χρήση του καλό είναι να τοποθετούνται ολόκληρο το προηγούμενο βράδυ στην ψύξη.
Όσον αφορά την συντήρηση βρασμένων θα πρέπει να μην μένουν εκτός ψυγείου πάνω από 2 ώρες. Η ορθή πρακτική συντήρησής του είναι στο ψυγείο στους 4ºC σε ένα εσωτερικό ράφι του και όχι στην πόρτα του ψυγείου. Αυτός ο τρόπος εμποδίζει η βακτηριακή ανάπτυξη.