Το ζήτημα “αυγά θερμίδες” έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης καθόσον πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τόσο από άποψη θερμίδων όσο και από την άποψη της χοληστερόλης. Μιας και έχουν λίγες θερμίδες πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας με κάθε τρόπο. Είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που θα μπορούσαμε να λάβουμε χωρίς να ανησυχούμε για θερμίδες ή βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Αρκεί να υπάρχει σωστή συντήρηση και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε ένα αυγό και ο πιο εύκολος είναι να τα βράσουμε. Το αυγό βραστό και οι θερμίδες του δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί ενώ παράλληλα τρεφόμαστε με πληθώρα θρεπτικών συστατικών.
Συνήθως μαγειρεύονται από 6 έως 10 λεπτά αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλουμε.
Η θρεπτική αξία των αυγών έχει αποδειχτεί λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει και φέρει λίγες για το αυγό βραστό θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα ένα τεμάχιο περιέχει:
- Υδατάνθρακες: 0,6γρ
- Λιπαρά: 5,3γρ
- Χοληστερίνη: 212mg
- Πρωτεΐνες: 6,3γρ
- Βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β5: 6%, 15%, 9%, 7% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Φώσφορος: 86 mg
- Σελήνιο: 15,4 mcg
Αυγά θερμίδες: 77
Οι παραπάνω θερμίδες αφορούν ένα μετρίου μεγέθους αυγό περίπου 58γρ.
Επομένως, από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το αυγό αν και διαθέτει υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών αποδίδει λίγες θερμίδες. Ο συνδυασμός του σε ένα γεύμα και ο τρόπος μαγειρέματός τους, όμως, επηρεάζει τις θερμίδες που θα λάβουμε.