Ο μπακλαβάς και η ιστορία του
Ο μπακλαβάς είναι ίσως το πιο διάσημο σιροπιαστό γλυκό. Και μπορεί η ιστορία του να χάνεται μέσα στους αιώνες και προς Ανατολάς, εμείς όμως εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε ότι ο παραδοσιακός μπακλαβάς είναι ένα από τα δικά μας, κατάδικά μας γλυκά. Και όχι μόνο εμείς, οι περισσότεροι λαοί της Ανατολικής μεσογείου έχουν αγκαλιάσει το μοναδικό αυτό γλυκό και το έχουν οικειοποιηθεί. Η επικρατέστερη θεωρία για το που πρωτογεννήθηκε ο μπακλαβάς, είναι πως αρχικά δημιουργήθηκε από Τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας. Στη συνέχεια τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπκαπί. Οι παρασκευές και οι συνταγές του ποικίλουν ανάλογα την περιοχή και τα υλικά. Θα τον βρεις στη παραδοσιακή μορφή του αλλά και με σοκολάτα ή φυστίκα Αιγίνης. Είτε είναι όμως, Γιαννιώτικος, Τούρκικος, Βυρητού κτλ, τα μυστικά είναι αυτά που παίζουν σημασία για να έχει απόλυτα επιτυχία. Ένα από αυτά είναι το σιρόπι και το ταψί. Διαβάστε όλα τα μυστικά για τον τέλειο μπακλαβά και θα καταλάβετε!