Πίσω

Η ιστορία του μπακλαβά

Ο μπακλαβάς και η ιστορία του

Ο μπακλαβάς είναι ίσως το πιο διάσημο σιροπιαστό γλυκό. Και μπορεί η ιστορία του να χάνεται μέσα στους αιώνες και προς Ανατολάς, εμείς όμως εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε ότι ο παραδοσιακός μπακλαβάς είναι ένα από τα δικά μας, κατάδικά μας γλυκά. Και όχι μόνο εμείς, οι περισσότεροι λαοί της Ανατολικής μεσογείου έχουν αγκαλιάσει το μοναδικό αυτό γλυκό και το έχουν οικειοποιηθεί. Η επικρατέστερη θεωρία για το που πρωτογεννήθηκε ο μπακλαβάς, είναι πως αρχικά δημιουργήθηκε από Τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας. Στη συνέχεια τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπκαπί. Οι παρασκευές και οι συνταγές του ποικίλουν ανάλογα την περιοχή και τα υλικά. Θα τον βρεις στη παραδοσιακή μορφή του αλλά και με σοκολάτα ή φυστίκα Αιγίνης. Είτε είναι όμως, Γιαννιώτικος, Τούρκικος, Βυρητού κτλ, τα μυστικά είναι αυτά που παίζουν σημασία για να έχει απόλυτα επιτυχία. Ένα από αυτά είναι το σιρόπι και το ταψί. Διαβάστε όλα τα μυστικά για τον τέλειο μπακλαβά και θα καταλάβετε!

Μερικές ακόμα πληροφορίες για τον μπακλαβά

  • Το 2008 η Τουρκία κατάφερε και κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως Π.Ο.Π.  μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών.
  • Ο μπακλαβάς καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον πρώην οθωμανικό κόσμο, συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.
  • Η λέξη μπακλαβάς προέρχεται πιθανόν από τη μογγολική ρίζα baγla- που σημαίνει ‘τυλίγω’ με την Τουρκική κατάληξη –v.
  • Η πιο παλιά συνταγή ενός είδους γλυκού που μοιάζει αρκετά με τον μπακλαβά υπάρχει σε ένα Κινέζικο-Μογγολικό βιβλίο με συνταγές του 1330, με την ονομασία güllach.
  • Είναι ένα από τα λίγο γλυκά που έχει και το δικό του ταψί. Το ταψί για μπακλαβά.
Διαφήμιση

Ο παραδοσιακός μπακλαβάς με τις πολλές στρώσεις από φύλλο, τους ξηρούς καρπούς και το πλούσιο σιρόπι, έχει χίλια δυο πρόσωπα, ανάλογα σε αριθμό με τις πόλεις και τις περιοχές όπου έχει γίνει αγαπητός. Πιο γνωστοί μπακλαβάδες με ονοματεπώνυμο, ο γιαννιώτικος, ο τούρκικος, ο Βυρηττού. Και βέβαια μπακλαβάδες σε ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Τυλιχτός, ατομικός, με φυστίκι Αιγίνης, με σοκολάτα κ.α. Η αλήθεια είναι ότι ο μπακλαβάς σε όποια περιοχή και σε όποια παραλλαγή και να τον δοκιμάσεις είναι ακαταμάχητος. Ο γιαννιώτικος είναι μοναδικός καθώς γίνεται με φύλλο κανταΐφι που του αλλάζει πραγματικά διάσταση! Ο παραδοσιακός τούρκικος μπακλαβάς γίνεται μόνο με το φιστίκι και με μία κρέμα που ονομάζεται καϊμάκ. Είναι πραγματικά εξαίσιος και αν βρεθείτε στην Κωνταντινούπολη θα σας δοθεί η ευκαιρία να τον δοκιμάσετε σε εκλεκτά ζαχαροπλαστεία. Ο μπακλαβάς Βηρυτού φημίζεται για τα λεπτά και αέρινα, σχεδόν διάφανα φύλλα του! Όποιον και να προτιμά το κάθε σπίτι, σε κάθε ευκαιρία γιορτής, το ταψί για μπακλαβά κάνει την εμφάνισή του και το παραδοσιακό γλυκό ετοιμάζεται ευλαβικά για να γλυκάνει τις καρδιές όλων.

Δείτε την κλασική συνταγή για μπακλαβά με καρύδια εδώ:

μπακλαβάς με καρύδια - μπακλαβάς αργυρώ - σιρόπι για μπακλαβά - μπακλαβάς παραδοσιακός - μπακλαβάσ συνταγή - δοσολογία σιρόπι για μπακλαβά - μπακλαβά - συνταγή για μπακλαβά - συνταγή μπακλαβάσ - συνταγή μπακλαβάσ - mpaklavas - mpaklabas - συνταγή μπακλαβά - μπακλαβάσ με καρύδια - σιρόπι μπακλαβά - συνταγή σιρόπι για μπακλαβά - μπακλαβάσ παραδοσιακόσ - επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά - μπακλαβάσ θερμίδεσ - μυστικά για καλό μπακλαβά - ταψί για μπακλαβά - φύλλο για μπακλαβά - μπακλαβάσ πολίτικοσ - μπακλαβάσ τούρκικοσ - μπακλαβάσ με καρύδια και λάδι - μπαρμπαρίγου συνταγέσ

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται