H ιστορία της μπουγάτσας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο, έχοντας μια μεγάλη ιστορική διαδρομή από το Βυζάντιο και από εκεί στη Βόρεια Ελλάδα. Στις μέρες μας η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα λαχταριστό έδεσμα με φανατικούς οπαδούς και το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της. Και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού συχνά πυκνά η μπουγάτσα με κρέμα αποτελεί το θέμα συζήτησης σε φιλικές παρέες.
Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και η Σερραϊκή μπουγάτσα είναι οι πιο διάσημες στην Ελλάδα. Παραδοσιακοί τεχνίτες ακόμα και σήμερα, τις παρασκευάζουν.
Στη Θεσσαλονίκη, γεμιζόταν με τυρί, με κιμά, με κρέμα σπανάκι τυρί ή με κρέμα γλυκιά και κανελοζάχαρη. Σήμερα θα βρείτε περισσότερες γεύσεις ακόμα και με σοκολάτα.
Το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε αυτό το μοναδικό χειροποίητο, βουτυράτο φύλλο που θρυμματίζεται στο στόμα και στην αφράτη κρέμα της μέσα, που σκάει γλυκά στο στόμα. Πώς γίνεται, όμως τέλεια; Παρακάτω σας έχω τις οδηγίες για όσους θέλετε να φτιάξετε σπιτική μπουγάτσα με παραδοσιακό φύλλο ή με φύλλο αέρος.
Σας έχω απλοποιήσει πολύ το άνοιγμα του φύλλου ώστε να το καταφέρετε όλοι στο σπίτι. Γιατί η τεχνική που χρησιμοποιούν οι τεχνίτες της παραδοσιακής, χρειάζεται μαεστρία, υπομονή και εκπαίδευση πλάι σε κάποιον που το γνωρίζει.
Δοκιμάστε να φτιάξετε το μοναδικό χειροποίητο φύλλο για μπουγάτσα με τη συνταγή που σας έχω εδώ. Εναλλακτικά όμως για ευκολία στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε μπουγάτσα με φύλλο κρούστας ή με φύλλο σφολιάτας.
Μυστικά για το φύλλο κρούστας
- Χρησιμοποιήσετε ρηχό, μεγάλο ταψί, γιατί πρέπει να βγει σε λεπτή η στρώση .
- Μπορείτε να κάνετε και ατομικές με έτοιμο του εμπορίου.
- Η κρέμα της πρέπει να κρυώσει λίγο για να μπει στα φύλλα και στην συνέχεια στο φούρνο.
- Η μπουγάτσα που θα μπει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να ψηθεί αργότερα ή για να συντηρηθεί, πρέπει να έχει πρώτα κρυώσει καλά η κρέμα πριν την φυλακίσετε μέσα στα φύλλα.
- Μπορείτε να καταψύξετε τις μπουγάτσες μόνο με φρέσκο φύλλο και όχι κατεψυγμένο φύλλο. Όπως όλα τα υλικά της κατάψυξης αν αποψυχθεί το φύλλο δεν το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
- Βουτυρώστε πολύ καλά τα φύλλα με βούτυρο μέσα και πάνω από την μπουγάτσα.
- Εάν αναποδογυρίσετε την μπουγάτσα στη μέση του ψησίματος σε άλλο ταψί μεγαλύτερο θα ξετρελαθείτε µε το τραγάνισμα των φύλλων.
- Βγάλτε την μπουγάτσα όσο είναι ζεστή πάνω σε ξύλο κοπής. Αφήστε την για λίγο να στεγνώσει 5 -10′. Κόψτε την σε μικρά κομματάκια και απολαύστε την με κανελοζάχαρη.
Τι να θυμάστε για να φτιάξετε μπουγάτσα με σφολιάτα
Να θυμάστε ότι η σφολιάτα αγαπάει την ψύξη του ψυγείου αλλά και τον καυτό φούρνο. Έτσι γίνεται πολύ τραγανή.
Για να πάρει όγκο γρήγορα και να χωρίσει το φύλλο της – σε στρώσεις που θρυμματίζονται στο στόμα – ψήσε την ενώ είναι κρύα, σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά, χαμηλώνεις για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.
Η κρέμα
Η γλυκιά κρέμα της μπουγάτσας πρέπει να είναι αφράτη και όχι σφιχτή. Γι’ αυτό δεν αφήνουμε την κρέμα μπουγάτσας να βράσει πολύ ώρα στη φωτιά γιατί εξατμίζονται τα υγρά της και η κρέμα θα βγει σφιχτή μετά το ψήσιμο.
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με τη χοντρή βάση. Εκτός από το βούτυρο που μπαίνει πάντα στο τέλος αφού βράσει η κρέμα μπουγάτσας.
Ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα της μπουγάτσας για να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να ομογενοποιηθεί σωστά η κρέμα όσο βράζει.
Για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα η κρέμα της μπουγάτσας όσο κρυώνει, την σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια της τελείως. Φροντίστε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στην κρέμα και την μεμβράνη. Έτσι θα παραμείνει αφράτη κρέμα και αφού κρυώσει.