Είναι ίσως το πιο διάσημο σιροπιαστό γλυκό. Και μπορεί η ιστορία του να χάνεται μέσα στους αιώνες και προς Ανατολάς, εμείς όμως εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε είναι ένα από τα δικά μας σιροπιαστά γλυκά. Και όχι μόνο εμείς, οι περισσότεροι λαοί της Ανατολικής μεσογείου έχουν αγκαλιάσει το μοναδικό αυτό γλυκό και το έχουν οικειοποιηθεί. Η επικρατέστερη θεωρία για το που πρωτογεννήθηκε είναι πως αρχικά δημιουργήθηκε από Τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας. Στη συνέχεια τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπκαπί. Οι παρασκευές και οι συνταγές του ποικίλουν ανάλογα την περιοχή και τα υλικά.
- Το 2008 η Τουρκία κατάφερε και κατοχύρωσε ως Π.Ο.Π. μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών.
- Καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον πρώην οθωμανικό κόσμο, συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.
- Η λέξη προέρχεται πιθανόν από τη μογγολική ρίζα baγla- που σημαίνει ‘τυλίγω’ με την Τουρκική κατάληξη –v.
- Η πιο παλιά συνταγή ενός είδους γλυκού που μοιάζει αρκετά υπάρχει σε ένα Κινέζικο-Μογγολικό βιβλίο με συνταγές του 1330, με την ονομασία güllach.
- Είναι ένα από τα λίγο γλυκά που έχει και το δικό του ταψί.
- Γίνεται με πολλές στρώσεις από φύλλο, τους ξηρούς καρπούς και το πλούσιο σιρόπι, έχει χίλια δυο πρόσωπα, ανάλογα σε αριθμό με τις πόλεις και τις περιοχές όπου έχει γίνει αγαπητός. Πιο γνωστοί είναι με ονοματεπώνυμο, ο γιαννιώτικος, ο τούρκικος, ο Βυρηττού, και βέβαια σε ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Τυλιχτός, ατομικός, με φυστίκι Αιγίνης, με σοκολάτα κ.α. Η αλήθεια είναι ότι σε όποια περιοχή και σε όποια παραλλαγή και να τον δοκιμάσεις είναι ακαταμάχητος. Ο γιαννιώτικος είναι μοναδικός καθώς γίνεται με φύλλο κανταΐφι που του αλλάζει πραγματικά διάσταση! Ο τούρκικος γίνεται μόνο με το φιστίκι και με μία κρέμα που ονομάζεται καϊμάκ. Είναι πραγματικά εξαίσιος και αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη θα σας δοθεί η ευκαιρία να τον δοκιμάσετε σε εκλεκτά ζαχαροπλαστεία. Βηρυτού φημίζεται για τα λεπτά και αέρινα, σχεδόν διάφανα φύλλα του! Όποιον και να προτιμά το κάθε σπίτι, σε κάθε ευκαιρία γιορτής, το ταψί κάνει την εμφάνισή του και το γλυκό ετοιμάζεται ευλαβικά για να γλυκάνει τις καρδιές όλων.