Πίσω

5 μυστικά για αυγά ποσέ εύκολα

Oeuf poché ή poached eggs έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας.

Σε όλα τα εστιατόρια που σερβίρουν brunch θα τα βρείτε  στο μενού τους. Είναι ίσως η πιο ντελικάτη μέθοδος μαγειρέματος του αυγού και έχει πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Το ασπράδι παραμένει τρυφερό και ο κρόκος  είναι μελάτος και λαχταριστός.

Θέλει μόνο λίγο προσοχή για να είναι σωστά μαγειρεμένο ώστε να τρέχει ο κρόκος του μόλις το κόψεις. Δηλώνω φανατική οπαδός τους γι’ αυτό και τα φτιάχνω συχνά με πολλούς τρόπους γιατί είναι εύκολα, είναι νόστιμα κι έχουν ελάχιστες θερμίδες. Έχει μόνο 80 θερμίδες.

Ολόφρεσκα  για τέλειο σχήμα

Τα ολόφρεσκα αυγά που το ασπράδι είναι συμπαγές μας δίνουν πιο εύκολη παρασκευη. Όσο πιο μπαγιάτικο είναι  τόσο πιο αραιό είναι το ασπράδι και μόλις μπει στο βραστό νερό σχηματίζει δαντέλες και απλώνει. Έτσι χάνει το σχήμα του.

Για να μην συμβεί αυτό και αν  δεν είναι φρέσκα, πρέπει να σπάσεις το αυγό με προσοχή σε μικρό σουρωτήρι για να στραγγίσει το υγρό από το ασπράδι, που έχει αραιώσει με την πάροδο των ημερών.

Αφού στραγγίζεις το υγρό  βάλε το  σε μικρό μπολάκι ώστε να το έχεις έτοιμο για να γίνει ποσέ.

Παγωμένα φρέσκα αυγά είναι το μυστικό για τα καλύτερα

Χρειάζονται αυγά από το ψυγείο και όχι  σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα πάρουν το ιδανικό σχήμα.

Πόσο νερό βάζω

Αρχικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις μικρή κατσαρόλα με χερούλι. Μια γαλατιέρα με χερούλι είναι ιδανική.

Συμπληρώνεις νερό περίπου 6 εκατοστά. Δεν χρειάζεσαι παραπάνω κι αυτό το νερό είναι αρκετό για να το καλύψει όσο το μαγειρεύεις.

Βάλε καπάκι στην κατσαρόλα και άφησε το νερό να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Ρίξε το ξύδι ή το λεμόνι.

Χαμήλωσε τη φωτιά ίσα που να φαίνεται στην βάση ότι το νερό κινείται. Δεν θέλουμε έντονο βρασμό γιατί θα διαλυθεί το ασπράδι και θα σκορπίσει σε όλο το νερό. Η επιφάνεια του νερού πρέπει να είναι ήσυχη χωρίς φουσκάλες βρασμού.

Γιατί βάζω ξύδι ή λεμόνι

Το κοινό ξύδι από κρασί ή το φρέσκο λεμόνι έχουν την ιδιότητα να σφίγγουν το ασπράδι του  κατά τον βρασμό και να το κάνουν συμπαγές.

Μην βάζεις σκούρο ξύδι όπως βαλσαμικό γιατί θα πάρουν σκούρο χρώμα.

Ένα ένα στην κατσαρόλα

Ιδανικό είναι να φτιάξεις 2 το πολύ 4 αυγά  μαζί στην ίδια κατσαρόλα. Θα πρέπει να μπουν σχεδόν ταυτόχρονα για να μετρήσεις τον χρόνο βρασμού.

Σπάσε κάθε ένα  σε χωριστό μπολάκι ώστε να τα έχεις όλα έτοιμα μπροστά σου.

Ρίξε ένα ένα  μεταφέροντας το μπολάκι όσο πιο κοντά στην επιφάνεια του καυτού νερού γίνεται. Με προσοχή ρίξε το στο νερό.

Επανέλαβε το ίδιο και με τα υπόλοιπα.

Σκέπασε με καπάκι την κατσαρόλα και σβήσε την φωτιά. Μέτρα ακριβώς 4’.

Μην κουνήσεις την κατσαρόλα, μην ανοιγοκλείνεις το καπάκι της.

Μόλις περάσουν τα 3-1/2 λεπτά, με μια τρυπητή κουτάλα τα αφαιρείς ένα ένα  προσεκτικά σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Κόψε με προσοχή ότι δαντέλα από το ασπράδι που εξέχει και δώσε ωραίο ολοστρόγγυλο σχήμα.

Μπορείς στο ίδιο νερό να βράζεις τα επόμενα  αν είστε μεγάλη παρέα. Αν πρόκειται να φτιάξεις πολλά  για την παρέα σου μπορείς να τα διατηρήσεις μέσα σε μπολ με νερό μέχρι την ώρα που θα σερβίρεις. Έτσι δεν θα στεγνώσουν και θα μοιάζουν ολόφρεσκα.

Συσκευη για αυγα ποσε;

Οχι βεβαια! Ενα τσερκι 10 εκ. ειναι οτι πρεπει

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Μυστικά για: Γλυκά και φαγητά με αυγά
Κάτι μαγειρεύεται