Η πιο απλή συνταγή στην κουζίνα, που γίνεται με λίγα απλά υλικά, είναι μια λαχταριστή, αφράτη ομελέτα, με έντονο κίτρινο χρώμα και γεύση που αγαπούν όλοι οι λαοί της γης. Τα αυγά μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους.
Τα τελευταία χρόνια σε όλα brunch menus θα βρείτε αυγά ποσέ, scrambled eggs, αλλά και πλούσιες ομελέτες.
Στην Ελλάδα, η ομελέτα έχει την τιμητική της στις τοπικές κουζίνες, με πιο διάσημη την φρουτάλια ή φουρτάλια της Άνδρου. Μια λαχταριστή φουσκωτή ομελέτα με πατάτες και Ανδριώτικα λουκάνικα. Γίνεται πάντα σε μεγάλο τηγάνι, με μπόλικα υλικά, γι’ αυτό και βγαίνει πολύ χορταστική. Κανονικό γεύμα από μόνη της.
Στα νησιά του Αιγαίου, η ομελέτα δεν σερβίρεται για πρωινό αλλά για κυρίως γεύμα, συνήθως μεσημεριανό. Άλλες φορές η ομελέτα γίνεται μόνο με τυρί και είναι πολύ φουσκωτή όπως η ομελέτα Νάξου ή Κομομελέτα. Η καρδιά γεμίζεται με μανούρα Νάξου και όταν κόβεις κομμάτι, ρέει λιωμένο τυρί. Κανείς δεν αντιστέκεται σε αυτή την πλούσια νοστιμιά με 3 υλικά. Απαραίτητη προϋπόθεση, τα ολόφρεσκα αυγά, το καλό λάδι και το ναξιώτικο τυρί.
Ομελέτα με σπαράγγια ή κάλφα, θα συναντήσεις στις Κυκλάδες από τον Μάρτιο, που τα άγρια σπαράγγια και Κάλφα βγαίνουν στους αγρούς. Απλή ντελικάτη και νόστιμη θεωρείται σπάνια λιχουδιά.
Επίσης το φθινόπωρο, ομελέτα με αμανίτες και αγκαθίτες (άγρια μανιτάρια), συνηθίζεται μετά από πεζοπορία στην εξοχή, αφού συλλέξουν οι ντόπιοι τα σπάνια άγρια μανιτάρια.
Το καλοκαίρι η ομελέτα με κολοκυθάκια, πατάτες και τυρί, είναι σίγουρα στο εβδομαδιαίο τραπέζι σε κάθε νησιωτικό σπίτι.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ομελέτα προσαρμόζει τα τοπικά προϊόντα μέσα στην ομελέτα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια εκδοχή της με καβουρμά που δοκίμασα στις Σέρρες!
Όμως η ομελέτα έχει θέση στο τραπέζι όλων των χωρών του κόσμου. Οι πιο διάσημες ομελέτες ανα τον κόσμο είναι οι εξής: