Πίσω

Διάσημες ομελέτες από όλο τον κόσμο

Ομελέτα, η πιο απλή συνταγή

Η πιο απλή συνταγή στην κουζίνα, που γίνεται με λίγα απλά υλικά, είναι μια λαχταριστή, αφράτη ομελέτα, με έντονο κίτρινο χρώμα και γεύση που αγαπούν όλοι οι λαοί της γης. Τα αυγά μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους.

Τα τελευταία χρόνια σε όλα brunch menus θα βρείτε αυγά ποσέ, scrambled eggs, αλλά και πλούσιες ομελέτες.

Στην Ελλάδα, η ομελέτα έχει την τιμητική της στις τοπικές κουζίνες, με πιο διάσημη την φρουτάλια ή φουρτάλια της Άνδρου. Μια λαχταριστή φουσκωτή ομελέτα με πατάτες και Ανδριώτικα λουκάνικα. Γίνεται πάντα σε μεγάλο τηγάνι, με μπόλικα υλικά, γι’ αυτό και βγαίνει πολύ χορταστική. Κανονικό γεύμα από μόνη της.

Στα νησιά του Αιγαίου, η ομελέτα δεν σερβίρεται για πρωινό αλλά για κυρίως γεύμα, συνήθως μεσημεριανό. Άλλες φορές η ομελέτα γίνεται μόνο με τυρί και είναι πολύ φουσκωτή όπως η ομελέτα Νάξου ή Κομομελέτα. Η καρδιά γεμίζεται με μανούρα Νάξου και όταν κόβεις κομμάτι, ρέει λιωμένο τυρί. Κανείς δεν αντιστέκεται σε αυτή την πλούσια νοστιμιά με 3 υλικά.  Απαραίτητη προϋπόθεση, τα ολόφρεσκα αυγά, το καλό λάδι και το ναξιώτικο τυρί.

Ομελέτα με σπαράγγια ή κάλφα, θα συναντήσεις στις Κυκλάδες από τον Μάρτιο, που τα άγρια σπαράγγια και Κάλφα βγαίνουν στους αγρούς. Απλή ντελικάτη και νόστιμη θεωρείται σπάνια λιχουδιά.

Επίσης το φθινόπωρο, ομελέτα με αμανίτες και αγκαθίτες (άγρια μανιτάρια), συνηθίζεται μετά από πεζοπορία στην εξοχή, αφού συλλέξουν οι ντόπιοι τα σπάνια άγρια μανιτάρια.

Το καλοκαίρι η ομελέτα με κολοκυθάκια, πατάτες και τυρί, είναι σίγουρα στο εβδομαδιαίο τραπέζι σε κάθε νησιωτικό σπίτι.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ομελέτα προσαρμόζει τα τοπικά προϊόντα μέσα στην ομελέτα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια εκδοχή της με καβουρμά που δοκίμασα στις Σέρρες!

Όμως η ομελέτα έχει θέση στο τραπέζι όλων των χωρών του κόσμου. Οι πιο διάσημες ομελέτες ανα τον κόσμο είναι οι εξής:

Γαλλική ομελέτα

Η γαλλική ομελέτα, στην πιο απλή εκδοχή της, γίνεται κυρίως μόνο με αυγά, βούτυρο και ενίοτε λίγο τυρί και βότανα. H γαλλική ομελέτα χρειάζεται τεχνική ώστε να ψηθεί γρήγορα χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα. Έχει έντονο το χρώμα του αυγού.

Δεν την αφήνουν να ροδίσει καθόλου, είναι πολύ αφράτη, και ο τρόπος που την σερβίρουν είναι σχεδόν ο τρόπος που τυλίγεται ένα πούρο. Ρολάρεται μέσα στο τηγάνι και έρχεται πάντα σε σχήμα φλογέρας. Είναι αφράτη, είναι ζουμερή και πολύ μαλακή. Σχεδόν λιώνει στο στόμα.

Ισπανική ομελέτα

Η ισπανική ομελέτα ή Spanish tortilla, είναι σίγουρα πολύ χορταστική, αφού περιλαμβάνει εκτός από αυγά, πατάτες, κρεμμύδι, τυρί και ισπανικά λουκάνικα chorizo.

Όταν επισκεφτείτε την Ισπανία, σίγουρα στα tapas bars, θα σας σερβίρουν αρκετές εκδοχές ισπανικής ομελέτας, αφού η συνταγή προσαρμόζεται πάντα στα υλικά του κάθε τόπου. Τα κρύα κομμάτια ομελέτας με μανιτάρια ή λουκάνικα είναι τα πιο συχνά τάπας που θα σας σερβίρουν.

Ιταλική ομελέτα

Κλασικά, η ιταλική ομελέτα γίνεται με αυγά, βούτυρο και παρμεζάνα. Όμως αυτή είναι η βάση για να προσθέσουν μέσα ότι άλλο υλικό θέλουν. Συνήθως σπανάκι, σπαράγγια, μανιτάρια και το περίφημο μικρό και πολύ νόστιμο λουκάνικο Salsiccia italiana.

Ενδιαφέρον έχει η ιταλική strata ή ομελέτα φούρνου. Είναι γεμιστή με λαχταριστά υλικά. Είναι χορταστική κι αποτελεί γεύμα από μόνη της.

Ασιατική ομελέτα

Οι ασιατικές ομελέτες είναι σίγουρα διαφορετικές από αυτές του δυτικού κόσμου. Περιέχουν συχνά σκόρδο, σάλτσα όπως soya, fish sauce, nuoc cham (σάλτσες διαδεδομένες στην ασιατική κουζίνα).

Όμως δεν είναι λίγες οι φορές, που στις ασιατικές ομελέτες συνηθίζουν να προσθέτουν θαλασσινά όπως, καβούρι, γαρίδες αλλά και όστρακα.  Σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, βότανα και φύτρες είναι υλικά που μπαίνουν σχεδόν σε όλες τις ομελέτες.

Το χαρακτηριστικό στις ασιατικές ομελέτες είναι ότι ψήνονται ελάχιστα και ποτέ δεν θα δείτε ροδοψημένη όψη. Είναι πάντα κατακίτρινες στο χρώμα, τόσο αφράτες που τυλίγονται και ρολάρονται σε διαφορά σχέδια και κόβονται σε μικρές μπουκιές για το σερβίρισμα.

Οι ασιατικές ομελέτες σερβίρονται σχεδόν πάντα με ένα έντονο πικάντικο ντιπ στο πλάι.

Εδώ σου έχω ιδέες για να εντάξεις στο μενού σου ομελέτες λαχταριστές και πολύ χορταστικές. Ακόμα και ομελέτα μόνο με ασπράδια θα βρεις.  Είναι ιδανική για όσους κάνουν διατροφή και πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται