Το κέικ φούσκωσε και μετά έκανε βαθούλωμα στη μέση
Πόσες φορές έχετε βγάλει ένα φουσκωτό κέικ από το φούρνο και σε λίγα λεπτά το βλέπετε να ξεφουσκώνει στη μέση και να κάνει βαθούλωμα;
Σχεδόν πάντα σε κάθε συνταγή για κέικ που σας δίνω, σας τονίζω να ελέγχετε αν το κέικ ψήθηκε σωστά μέχρι μέσα πριν το βγάλετε από τον φούρνο. Σχεδόν σε κάθε συνταγή σας το αναφέρω πως στο τέλος του ψησίματος πρέπει να τσεκάρετε πάντα αν η καρδιά του κέικ έχει ψηθεί σωστά. Μπορεί να δείχνει ρόδινο και φουσκωτό εξωτερικά να σου έχει σπάσει την μύτη όσο ψήνεται και αν μέσα έχει υγρασία μόλις το βγάζεις από τον φούρνο όπως είναι φυσικό το άψητο σημείο στο κέντρο του θα υποχωρήσει και θα ξεφουσκώσει το κέικ. Τι κρίμα να έχεις φτάσει στα τελευταία σημαντικά λεπτά του ψησίματος και να μην σιγουρευτείς ότι όλα είναι σωστά.
Το κέικ φούσκωσε και μετά έκατσε. Τι φταίει; Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ;
1. Δυνατός φούρνος
Φταίει πρώτα από όλα ο φούρνος σου. Είναι πολύ δυνατός με αποτέλεσμα το κέικ να φουσκώσει γρήγορα, και να κάνει κρούστα εξωτερικά, ενώ από μέσα δεν έχει ψηθεί ακόμα.
Επειδή λοιπόν το βλέπεις ροδισμένο και φουσκωτό και νομίζεις ότι είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο. Έτσι, η καρδιά του ακόμα έχει υγρασία καθώς δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί (επειδή το έψησες επιθετικά απέξω), κάθεται μόλις το βγάλεις από το φούρνο και ξεφουσκώνει το κέικ. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουμε λασπωμένο κέικ και άψητο το κέντρο του, με χοντρή ρόδινη κόρα γύρω γύρω.
2. Ανοιγοκλείνεις συνέχεια την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο.
Εγώ σας προτείνω να αφήσετε το κέικ να ψηθεί στον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος και μετά στο τέλος πια, να ανοίξετε την πόρτα και να μπήξετε ένα μαχαίρι στην καρδιά του κέικ.
Μην ανοιγοκλείνεις ποτέ την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται και διογκώνεται το κέικ. Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα πέφτει η θερμοκρασία και κάθεται το κέικ. Μπορείς να το καμαρώνεις από το τζάμι του φούρνου έχοντας υπομονή κι εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα που σου περιγράφω. Αν περάσουν τα πρώτα 30’ ψησίματος, τότε ναι, μπορείς να ανοίξεις, αν και δεν έχεις κανένα λόγο να το κάνεις αυτό. Μην διακινδυνεύσεις το φουσκωτό σου κέικ με ένα άνοιγμα της πόρτας απλά από περιέργεια.
Αν το μαχαίρι βγει καθαρό από τη ζύμη, το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει με υγρασία ζύμης η λάμα του μαχαιριού, το κέικ θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.