Πίσω

5 + 1 μυστικά για το καλύτερο κέικ

Απορίες για κέικ

Κορίτσια μου στέλνετε πολλές απορίες για τα κέικ! Το σωστό κέικ, είναι αφράτο, φουσκωτό, χωρίς σκασίματα, χωρίς να τρίβεται και χωρίς να κάθεται στο ψήσιμο. Αυτό το κέικ είναι πραγματική απόλαυση. Μάθετε εδώ ποια λάθη να αποφύγετε για να φτιάξετε το καλύτερο κέικ.

Προθερμασμένος φούρνος: Πολύ υψηλή θερμοκρασία προθερμασμένου φούρνου. Τί θα συμβεί;

Το κέικ φούσκωσε και μετά έκανε βαθούλωμα στη μέση. Το κέικ φούσκωσε και μετά έκατσε. Tι φταίει; Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ; Γιατί έσκασε το κέικ;

Το κέικ τρίβεται και διαλύεται Γιατί έμεινε άψητο και λάσπωσε το κέικ από μέσα, ενώ έκανε ωραία κρούστα απ’ έξω;

Παραπάνω ψήσιμο του κέικ από τον προτεινόμενο χρόνο. Τι θα συμβεί;

Προθερμασμένος φούρνος

Χαμηλή θερμοκρασία προθερμασμένου φούρνου. Τί θα συμβεί;
Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι χαμηλή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, το αποτέλεσμα θα είναι ένα κέικ χωρίς όγκο, με κολλώδη, λασπωμένη υφή.

Πολύ υψηλή θερμοκρασία προθερμασμένου φούρνου. Τί θα συμβεί;
Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι πολύ δυνατή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά. Έτσι, θα κάνει πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε το κέικ από το φούρνο, θα πέσει ο όγκος του!

Φούσκωμα κέικ

Το κέικ φούσκωσε και μετά έκανε βαθούλωμα στη μέση
Πόσες φορές έχετε βγάλει ένα φουσκωτό κέικ από το φούρνο και σε λίγα λεπτά το βλέπετε να ξεφουσκώνει στη μέση και να κάνει βαθούλωμα;

Σχεδόν πάντα σε κάθε συνταγή για κέικ που σας δίνω, σας τονίζω να ελέγχετε αν το κέικ ψήθηκε σωστά μέχρι μέσα πριν το βγάλετε από τον φούρνο. Σχεδόν σε κάθε συνταγή σας το αναφέρω πως στο τέλος του ψησίματος πρέπει να τσεκάρετε πάντα αν η καρδιά του κέικ έχει ψηθεί σωστά. Μπορεί να δείχνει ρόδινο και φουσκωτό εξωτερικά να σου έχει σπάσει την μύτη όσο ψήνεται και αν μέσα έχει υγρασία μόλις το βγάζεις από τον φούρνο όπως είναι φυσικό το άψητο σημείο στο κέντρο του θα υποχωρήσει και θα ξεφουσκώσει το κέικ. Τι κρίμα να έχεις φτάσει στα τελευταία σημαντικά λεπτά του ψησίματος και να μην σιγουρευτείς ότι όλα είναι σωστά.

Το κέικ φούσκωσε και μετά έκατσε. Τι φταίει; Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ;
1. Δυνατός φούρνος
Φταίει πρώτα από όλα ο φούρνος σου. Είναι πολύ δυνατός με αποτέλεσμα το κέικ να φουσκώσει γρήγορα, και να κάνει κρούστα εξωτερικά, ενώ από μέσα δεν έχει ψηθεί ακόμα.

Επειδή λοιπόν το βλέπεις ροδισμένο και φουσκωτό και νομίζεις ότι είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο. Έτσι, η καρδιά του ακόμα έχει υγρασία καθώς δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί (επειδή το έψησες επιθετικά απέξω), κάθεται μόλις το βγάλεις από το φούρνο και ξεφουσκώνει το κέικ. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουμε λασπωμένο κέικ και άψητο το κέντρο του, με χοντρή ρόδινη κόρα γύρω γύρω.

2. Ανοιγοκλείνεις συνέχεια την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο.
Εγώ σας προτείνω να αφήσετε το κέικ να ψηθεί στον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος και μετά στο τέλος πια, να ανοίξετε την πόρτα και να μπήξετε ένα μαχαίρι στην καρδιά του κέικ.

Μην ανοιγοκλείνεις ποτέ την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται και διογκώνεται το κέικ. Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα πέφτει η θερμοκρασία και κάθεται το κέικ. Μπορείς να το καμαρώνεις από το τζάμι του φούρνου έχοντας υπομονή κι εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα που σου περιγράφω. Αν περάσουν τα πρώτα 30’ ψησίματος, τότε ναι, μπορείς να ανοίξεις, αν και δεν έχεις κανένα λόγο να το κάνεις αυτό. Μην διακινδυνεύσεις το φουσκωτό σου κέικ με ένα άνοιγμα της πόρτας απλά από περιέργεια.

Αν το μαχαίρι βγει καθαρό από τη ζύμη, το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει με υγρασία ζύμης η λάμα του μαχαιριού, το κέικ θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.

Γιατί έσκασε το κέικ;

1. Λάθος φόρμα
Η φόρμα που χρησιμοποίησες δεν ήταν το κατάλληλο μέγεθος. Ήταν μικρότερη, με αποτέλεσμα το κέικ να ζεσταθεί ολόγυρα καλά, να διογκωθεί απότομα και το υγρό κέντρο του κέικ να ψάχνει δίοδο για να βγει. Οπότε αναγκαστικά σκάει το κέικ στην επιφάνεια και βγαίνει το υγρό κέντρο προς τα έξω. Φροντίζουμε, αν δεν έχουμε πολλά μεγέθη φόρμας, η ζύμη του κέικ να καλύπτει τα ¾ του σκεύους.

2. Δυνατός φούρνος
Φούρνος πολύ δυνατός. Η δυνατή θερμοκρασία ψήνει γρήγορα και επιθετικά το κέικ απ’ έξω, με αποτέλεσμα να σταθεροποιείται γρήγορα εξωτερικά και η υγρή καρδιά να συνεχίζει να διογκώνεται με το ψήσιμο. Το αποτέλεσμα; Κέικ σκασμένο στην επιφάνεια!

Γιατί τρίβεται το κέικ

Το κέικ τρίβεται και διαλύεται
Πόσες φορές όταν κόβεις ένα κέικ τρίβεται και ψιχουλιάζει; Διαλύεται και σπάει η φέτα ; Αν θέλεις κέικ μαλακό κι αφράτο μαζί, χωρίς να τρίβεται και να ψιχουλιάζει, τότε μετά το ψήσιμο άσε το κέικ να κρυώσει τελείως.

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να έχεις χτυπήσει πολύ καλά την ζάχαρη με το βούτυρο στην αρχή και να έχει λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη για να μην τρίβεται το κέικ. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η ζάχαρη που βάζετε να έχει λεπτό κόκκο και όχι χοντρό, γιατί σίγουρα δεν θα λιώσει στο βούτυρο, όποτε το κέικ σας εκ των πραγμάτων θα τρίβεται. Όμως ένα άλλος πολύ βασικός λόγος που τρίβεται, ψιχουλιάζει & διαλύεται το κέικ, είναι ότι βιάζεστε να το κόψετε ζεστό!

Πάντα αφήνουμε το κέικ για 10’ στην φόρμα του, αφού βγει από τον φούρνο. Μετά το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως. Μόνο έτσι θα στεγνώσει σωστά, θα φύγει η περιττή υγρασία του ψησίματος. Το κέικ σου θα παραμείνει αφράτο χωρίς να τρίβεται όταν κόβεις φέτα, θα παραμείνει μαλακό και δεν θα ξεραίνεται η κόρα.

Ψήσιμο του κέικ

Γιατί έμεινε άψητο και λάσπωσε το κέικ από μέσα, ενώ έκανε ωραία κρούστα απ’ έξω;
Γιατί ο φούρνος ήταν πολύ δυνατός. Έκανες επιθετικό ψήσιμο και ενώ γρήγορα έκανε κρούστα και ρόδισε ολόγυρα η καρδιά του δεν πρόλαβε να ψηθεί σωστά.

Παραπάνω ψήσιμο του κέικ από τον προτεινόμενο χρόνο. Τι θα συμβεί;
Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο από τον προτεινόμενο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή, έχει ελαφρώς συρρικνωμένη επιφάνεια και μεγάλη απόσταση του ψημένου κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Γι’ αυτό και βγαίνει πολύ στεγνό και τρίβεται σε ψίχουλα.

Δείτε παρακάτω τι άλλο, εκτός από το ψήσιμο, πρέπει να προσέξετε σε ένα κέικ.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται