Χύτρα ταχύτητος και η θρεπτική αξία των φαγητών

Στη χύτρα ταχύτητος πραγματοποιείται μαγείρεμα σε ατμό υπό πίεση.

Το μαγείρεμα σε χύτρα εξασφαλίζει ένα υγιεινό και εύγεστο φαγητό σε λιγότερο χρόνο μαγειρέματος και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Κάποιος που δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να μαγειρέψει, η λύση της χύτρας είναι ιδανική!

Χύτρα ταχύτητος και θρεπτικότητα

Όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια να χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά και να αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (πχ τα λαχανικά χάνουν το χρώμα τους και την τραγανότητά τους).

Όταν μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα χωρίς καπάκι, με αρκετό νερό και για αρκετή ώρα είναι σίγουρο ότι το φαγητό μας θα χάσει τις βιταμίνες του.

Ένας τρόπος για να διατηρηθούν οι βιταμίνες στο φαγητό είναι να γίνεται το μαγείρεμά του σε μικρό χρόνο, με λίγο νερό και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη χύτρα ταχύτητος αν και αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της υψηλής πίεσης, το μαγείρεμα γίνεται για σύντομο χρονικό διάστημα και με λίγο νερό σε ένα σύστημα ερμητικά κλειστό. Έτσι, επιτυγχάνουμε να διατηρήσουμε κατά ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών του φαγητού μας.

Άλλα οφέλη χύτρα ταχύτητος

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Πολλά είναι τα φαγητά που μαγειρεύονται στη χύτρα. Από κρέας μέχρι όσπρια. Το κέρδος είναι ο χρόνος και η διατήρηση μεγάλων ποσοστών θρεπτικών συστατικών. 

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και την παρακάτω συνταγή που γίνεται στη χύτρα

https://www.argiro.gr/2022/03/chytra-tachytitos-kai-i-threptiki-aksia-ton-fagiton/