Η σπατάλη τροφίμων είναι μείζων ζήτημα στην εποχή μας.
Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Από την μία υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη το φαγητό και από την άλλη τεράστιες ποσότητες τροφών πετιούνται. Ένα σχήμα οξύμωρο που πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στους αγρούς, στα σούπερ μάρκετ, στα νοικοκυριά και στα εστιατόρια. Αν αυτή η σπατάλη μειωθεί κατά 25% θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα του υποσιτισμού. Οι λόγοι που τρόφιμα πετιούνται και δεν καταναλώνονται είναι πολλοί και μέσα σ’ αυτούς είναι και η εμφάνιση.
Παρατηρείται ότι υπάρχει μία εμμονή για την εμφάνιση των τροφίμων, κι ειδικά των φρούτων και των λαχανικών, που δεν συμμερίζεται την υπερβολική σπατάλη. Μάλιστα, αυτή η εμμονή στην εμφάνιση οδηγεί το 30% των φρούτων και των λαχανικών στα σκουπίδια και δεν καταφέρνουν να φτάσουν καν στα ράφια των καταστημάτων. Είναι, όμως, αυτός επαρκής λόγος να γίνεται τόσο μεγάλη σπατάλη; Είναι λογικό κατά την παραγωγή να μην παράγονται τα τέλεια προϊόντα με το πιο λαμπερό χρώμα, χωρίς σημάδια και με το τέλειο σχήμα γιατί αυτή είναι η φύση. Κάποια από τα λεγόμενα “άσχημα“ φρούτα και λαχανικά ίσως να μην είναι βρώσιμα αλλά τα περισσότερα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.