Πίσω

Δεν είναι “άσχημα” τα τρόφιμα, άσχημη είναι η σπατάλη

Η σπατάλη τροφίμων είναι μείζων ζήτημα στην εποχή μας.

Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Από την μία υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη το φαγητό και από την άλλη τεράστιες ποσότητες τροφών πετιούνται. Ένα σχήμα οξύμωρο που πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στους αγρούς, στα σούπερ μάρκετ, στα νοικοκυριά και στα εστιατόρια. Αν αυτή η σπατάλη μειωθεί κατά 25% θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα του υποσιτισμού. Οι λόγοι που τρόφιμα πετιούνται και δεν καταναλώνονται είναι πολλοί και μέσα σ’ αυτούς είναι και η εμφάνιση.

Παρατηρείται ότι υπάρχει μία εμμονή για την εμφάνιση των τροφίμων, κι ειδικά των φρούτων και των λαχανικών, που δεν συμμερίζεται την υπερβολική σπατάλη. Μάλιστα, αυτή η εμμονή στην εμφάνιση οδηγεί το 30% των φρούτων και των λαχανικών στα σκουπίδια και δεν καταφέρνουν να φτάσουν καν στα ράφια των καταστημάτων. Είναι, όμως, αυτός επαρκής λόγος να γίνεται τόσο μεγάλη σπατάλη; Είναι λογικό κατά την παραγωγή να μην παράγονται τα τέλεια προϊόντα με το πιο λαμπερό χρώμα, χωρίς σημάδια και με το τέλειο σχήμα γιατί αυτή είναι η φύση. Κάποια από τα λεγόμενα “άσχημα“ φρούτα και λαχανικά ίσως να μην είναι βρώσιμα αλλά τα περισσότερα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Επιλέγουμε τρόφιμα για την εμφάνιση ή για το περιεχόμενο;

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ ακολουθούν μία πολιτική να έχουν στα ράφια τους τα πιο εμφανίσιμα προϊόντα. Θεωρούν ότι έτσι θα έχουν τις επιθυμητές πωλήσεις σε σύγκριση αν είχαν πιο άσχημα φρούτα ή λαχανικά. Το ίδιο ισχύει και στις λαϊκές αγορές. Πολλές φορές οι αγρότες λένε πως οι πελάτες τους ψωνίζουν με κριτήριο την εμφάνιση εκτός από το οικονομικό. Λένε ότι κάποιοι προτιμάνε τα κίτρινα λεμόνια γιατί (λανθασμένα) πιστεύουν ότι έχουν περισσότερο χυμό, ή αποφεύγουν τις λιγότερο κόκκινες ντομάτες ή τα στραβά αγγούρια ή τις πατάτες με περίεργο σχήμα ή φρούτα με σημάδια και χτυπήματα στη φλούδα τους. Έτσι, αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Μία βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποφάσισε να πουλάει φρούτα και λαχανικά υποστηρίζοντας ότι η τελειότητα κρύβεται στην ατέλεια. Και κάπως έτσι είναι στην πραγματικότητα. Τα “άσχημα” φρούτα και λαχανικά έχουν θέση στην αγορά και αξίζουν να αγοράζονται. Γιατί; Γιατί:

  • Έχουν απίθανη γεύση και είναι εξίσου γευστικά.
  • Έχουν πολλές φορές μειωμένη τιμή.
  • Δεν γίνεται σπατάλη τροφίμων.

Δεν υπάρχουν άσχημα φρούτα και λαχανικά. Το μόνο άσχημο είναι η σπατάλη και πρέπει όλοι μας να κάνουμε προσπάθειες να την μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται