Ποιες είναι οι συνέπειες του food waste;

Γιατί γίνεται παγκόσμια τόσος μεγάλος ντόρος για το food waste;

 

Το food waste θα μας απασχολήσει πολύ το 2022 αλλά και τα επόμενα χρόνια, περισσότερο από ποτέ. Όλοι θα πρέπει πλέον να αφυπνιστούμε σχετικά με την άσκοπη σπατάλη φαγητού γιατί οι συνέπειες που έχει είναι ηθικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές.
Η άσκοπη σπατάλη φαγητού έχει τρομερό αντίκτυπο γιατί γίνεται άσκοπη σπατάλη πόρων, όταν με τα συγκεκριμένα τρόφιμα θα μπορούσε να ανακουφιστεί ο παγκόσμιος υποσιτισμός.
Όλοι μας πρέπει να νοιαζόμαστε για ποιο λόγο το 40% των τροφίμων των αναπτυγμένων χωρών καταλήγει στα σκουπίδια με τραγικές συνέπειες για τον πλανήτη.

Ποιες είναι όμως οι τραγικές συνέπειες από την άσκοπη σπατάλη φαγητού;

1)Πρώτα από όλα το φαγητό που πηγαίνει στα σκουπίδια θα μπορούσε να θρέψει μέρος των ανθρώπων που δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση σε τροφή.
2)Η μεγάλη κλιματική αλλαγή που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες με καταστροφικές συνέπειες πλέον. Περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχονται από την άσκοπη σπατάλη φαγητού.
Την επόμενη φορά που θα αναζητήσουμε στο super market ένα υλικό εκτός εποχής, ένα υλικό θερμοκηπίου δηλαδή που καλλιεργήθηκε με άσκοπη ενέργεια, θα πρέπει να σκεφτούμε δυο φορές πριν κάνουμε την αγορά. Η εποχικότητα των αγαθών της φύσης είναι νόμος που πρέπει να σεβαστούμε όλοι μας. Πρέπει να μάθουμε ότι ντομάτες και αγγούρια θα φάμε το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες συντελούν με φυσικό τρόπο στην καλλιέργεια τους. Αλλά μπρόκολο και κουνουπίδι θα φάμε τον χειμώνα γιατί ευδοκιμούν σε ανάλογες θερμοκρασίες.
Αναζητήστε μόνο τα υλικά της κάθε εποχής και βάλτε τα στο τραπέζι σας.
Δώστε στις οικογένειες σας μόνο το καλύτερο και το πιο θρεπτικό εφόδιο για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους μέσω της τροφής. Η τροφή μας είναι το φάρμακο μας και το φάρμακο μας είναι η τροφή μας. Ακολουθώντας την εποχικότητα δημιουργούμε ένα πιο καθαρό πλανήτη. Ακολουθώντας τους νόμους της φύσης δεν διαταράσσεται το οικοσύστημα. Ταυτόχρονα, δεν επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με άσκοπη ενέργεια που καταναλώνεται για να παραχθούν τα υλικά εκτός εποχής, το 40% των οποίων θα καταλήξει και στα σκουπίδια.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στο food waste παγκόσμια;

Δεν θα το πιστεύετε !

  • Από την μια πλευρά ο υπερκαταναλωτισμός και από την άλλη η αφθονία των υλικών γύρω μας, μάς κάνει να απαξιώνουμε τα πολύτιμα υλικά και να τα θεωρούμε άνευ αξίας. Το αποτέλεσμα; Αγοράζουμε πολλά παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε και στο τέλος καταλήγουν στα σκουπίδια. Μάθε εδώ πώς να κάνεις, χωρίς σπατάλες τη λίστα για το super market.
  • Τα υλικά που από την φύση τους δεν είναι ομοιόμορφα και καλοσχηματισμένα, δεν είναι ολοστρόγγυλα και καλογυαλισμένα είναι αυτά καταλήγουν να μην επιλέγονται για την εμφάνιση τους και μόνο. Κι όμως, αν έχεις ζήσει στην επαρχία και έχεις κόψει λαχανικά από τον κήπο σου, θα δεις ότι τίποτα δεν μοιάζει με κανένα. Τα κολοκύθια και οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια δεν έχουν όλα το ίδιο όμορφο, καλοσχηματισμένα παρουσιαστικό. Άλλα είναι χοντρά, στραβά ή με πολλές πτυχώσεις. Είναι άσχημα μεν στην όψη αλλά μοναδικά σε θρεπτική αξία και νοστιμιά. Εν ολίγοις, πολλά τρόφιμα που δεν είναι «όμορφα» καταλήγουν να μην επιλέγονται από τους καταναλωτές.
  • Το χαμηλό κόστος πολλών υλικών που παράγονται με τεράστια έξοδα και άσκοπη ενέργεια απαξιώνεται από το αγοραστικό κοινό και παραμένει να σαπίζει και να πετιέται στο τέλος. Δεν εκτιμούμε δηλαδή τα όσα υπάρχουν σε αφθονία γύρω μας.

Η αλλαγή ξεκινάει από το ίδιο μας το σπίτι.

Ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ότι τα τρόφιμα είναι πολύτιμο αγαθό. Δεν είναι σκουπίδια και δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι η επόμενη γενιά που αν μάθει να σέβεται αυτό που εμείς παρεξηγήσαμε, λόγω άγνοιας, απάθειας και εγωισμού, ίσως τότε να υπάρχει μια ελπίδα. Μάθετε στα μικρά παιδιά να σέβονται το φαγητό και τα υλικά. Όπως πριν από πολλά χρόνια, που το φαγητό ήταν δυσεύρετο σε καιρούς δύσκολους και ακόμα και ένα κομμάτι ξερό ψωμί γινόταν για τα παιδιά «κολατσιό με λίγο αυγό και γάλα».
Πολλά είναι αυτά που μπορούν να γίνουν σε πολιτειακό επίπεδο για την μείωση του food waste. Γίνετε και εσείς αρωγοί του μηνύματος, ξεκινώντας μέσα από το σπίτι, την επιχείρηση και το οικείο περιβάλλον σας.

Πως μπορούμε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην μείωση της σπατάλης φαγητού με απλό και κατανοητό τρόπο;

√ Αγοράζετε προϊόντα με έξυπνο τρόπο. Μην υπερφορτώνετε τα καλάθια του super market. Αγοράστε με σύνεση όσα χρειάζεστε ώστε να τα καταναλώσετε μέχρι την επόμενη επίσκεψη στο super market.
√ Κάντε λίστα με τα ψώνια σας και μην ξεμυαλίζεστε με βόλτες στα ράφια. Είναι πιο οικονομικό για εσάς, πιο γρήγορο και αγοράζοντας αυτά που έχετε πραγματικά ανάγκη το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα καταλήξουν τα χρήματα σας στον κάδο απορριμμάτων.
√ Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα σας ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Στην ανάγκη χρησιμοποιήστε την κατάψυξη για να συντηρήσετε πλεόνασμα αγορών.
√ Μετριάστε την μερίδα σερβιρίσματος για να μην καταλήγει το μισό φαγητό στα σκουπίδια στο τέλος του γεύματος. Αν θέλετε επιπλέον συμπληρώνετε το γεύμα σας με λίγο φαγητό ακόμα. Το φαγητό που μένει στην κατσαρόλα καταναλώνεται στο επόμενο γεύμα. Από την άλλη, το περίσσευμα φαγητού στα πιάτα καταλήγει στα σκουπίδια.
√ Αξιοποιήστε τα περίσσευμα φαγητού για να φτιάξεις μια νέα συνταγή για την οικογένεια σου. Άπειρες είναι οι συνταγές που δημιουργούμε με ό,τι μας περίσσεψε.
√ Αγάπησε τα left over και δημιούργησε νέες νόστιμες συνταγές. Είναι σοφή κίνηση και σου εξοικονομεί χρόνο και χρήμα αφού σε γλιτώνει από περιττά μηνιαία έξοδα.
√ Προσφέρετε ένα πιάτο φαγητό και καλά τρόφιμα σε όποιον έχει ανάγκη.
√ Ταϊστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας και μειώστε τα απορρίμματα σήμερα κιόλας.
√ Αξιοποιήστε τις συσκευασίες έτοιμων προϊόντων για άλλη χρήση Το μαγικό βαζάκι το ξέρεις;
√ Φερθείτε με σεβασμό στην τροφή για συνεχίσει να υπάρχει και μοιράστε όση δεν μπορείτε να καταναλώσετε εσείς με κάποιον που την έχει πραγματικά ανάγκη.
Δες εδώ για ποιον λόγο είναι σημαντικό για τον πλανήτη το zero food waste και πως μπορείς να συμβάλεις κι εσύ με απλό τρόπο μέσα από την καθημερινότητα σου.
https://www.argiro.gr/2022/03/food-waste-oi-tragikes-synepeies-tou/