ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Κουνουπίδι: Οδηγός για επιλογή, συντήρηση και μαγείρεμα

Κουνουπίδι: ένα παρεξηγημένο λαχανικό

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά του χειμώνα, παρότι έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία. Στην Ελλάδα η κατανάλωσή του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς η χαρακτηριστική μυρωδιά του κατά το μαγείρεμα αποθαρρύνει αρκετούς από το να το δοκιμάσουν. Ωστόσο, το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο και ευέλικτο λαχανικό που αξίζει να έχει θέση στη διατροφή μας.

Επιλογή

Το κουνουπίδι είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο, όμως βρίσκεται στην καλύτερη εποχή του τους δροσερούς μήνες. Όταν το επιλέγουμε, πρέπει να είναι σφιχτό, συμπαγές και να προστατεύεται από φρέσκα, ζωηρά πράσινα φύλλα. Όσο πιο σφιχτά και ζωντανά είναι τα φύλλα που το περικλείουν, τόσο περισσότερες ημέρες μπορεί να διατηρηθεί. Οι λευκές ποικιλίες δεν πρέπει να έχουν κιτρινίλες ή σκούρα «καμένα» σημεία, ενώ αν το κεφάλι είναι μαλακό, σημαίνει ότι έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.

Αποθήκευση – Συντήρηση

Φυλάσσουμε τα φρέσκα κεφάλια κουνουπιδιού σε χαλαρά κλεισμένη ή διάτρητη πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Το κουνουπίδι χρειάζεται κυκλοφορία αέρα, επομένως δεν το σφραγίζουμε εντελώς. Το πλένουμε μόνο πριν το χρησιμοποιήσουμε και δεν αφαιρούμε τα φύλλα του, καθώς το προστατεύουν. Έτσι, διατηρείται φρέσκο για περίπου μία εβδομάδα.

Μπορεί επίσης να καταψυχθεί. Για σωστή κατάψυξη —ώστε να μη δημιουργηθούν ανεπιθύμητες οσμές ή γεύσεις— πλένουμε και κόβουμε το κουνουπίδι σε κομμάτια, το μπλανσάρουμε (ζεματίζουμε) για λίγα λεπτά, το αφήνουμε να στεγνώσει καλά και το τοποθετούμε σε σακούλες τροφίμων κατάλληλες για κατάψυξη.

Κουνουπίδι στην κουζίνα

Κατά το μαγείρεμα, το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδίδει έντονη οσμή, η οποία γίνεται πιο δυνατή όσο αυξάνεται ο χρόνος βρασμού. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να το μαγειρεύουμε για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, ώστε να διατηρεί τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βραστό, στον ατμό, ψητό, τηγανητό ή στο φούρνο, ενώ ταιριάζει υπέροχα σε σούπες, γιαχνί και σαλάτες. Ωστόσο, άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμού κουνουπιδιού, καθώς περιέχει ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Κουνουπίδι: Ιδανικός χρόνος βρασίματος

Ο χρόνος βρασίματος του κουνουπιδιού εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών και το πώς θέλεις να το καταναλώσεις:

Ολόκληρο κεφάλι: περίπου 8–10 λεπτά.

Μικρά κομμάτια / ανθάκια: 5–7 λεπτά.

Προσοχή: Το κουνουπίδι πρέπει να μείνει τραγανό και όχι πολύ μαλακό, για να διατηρεί γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

Απόρρητο