Αμπελοφάσουλα σαλάτα

Αν περάσεις καλοκαίρι από τις Κυκλάδες σίγουρα θα γευτείς αμπελοφάσουλα σαλάτα. Είναι μικρά σε μήκος φασόλια, σκούρου πράσινου χρώματος πολύ λεπτά και τρυφερά.

Εύκολη
0:30

4 μερίδες

15 λεπτά

15 λεπτά

αμπελοφασουλα σαλατα

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  2. Βράζουμε νερό σε βαθιά κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για 6-8 λεπτά.
  4. Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα το μέγεθος και πόσο τρυφερά είναι.
  5. Βγάζουμε τα αμπελοφάσουλα με τσιμπίδα από το βραστό νερό.
  6. Αμέσως τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ γεμάτο με κρύο νερό και παγάκια.
  7. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
  8. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
  9. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τρίβουμε λίγο πιπέρι.
  10. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο.
  11. Ανακατεύουμε τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
  12. Ανακατεύουμε την σαλάτα και σερβίρουμε με ξυνομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί με οξύτητα και ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα.
  13. Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα σερβίρονται και με σκορδαλιά.

Tips

  • Προτιμάμε τα μικρά τρυφερά αμπελοφάσουλα. Τα πιο χοντρά απλά τα ανοίγουμε και παίρνουμε τους μικρούς καρπούς τους.
  • Βράζουμε τους καρπούς των φασολιών μαζί με τα τρυφερά πράσινα βλαστάρια.
  • Όταν τα παραβράζουμε, λιώνουν και αδειάζουν τους σπόρους.
  • Διατηρούνται στο ψυγείο μαγειρεμένα για 2-3 ημέρες.
  • Τοποθετήστε τα μέσα σε μπολ που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σκεπάστε καλά το μπολ γιατί αλλοιώνονται γρήγορα.
Απόρρητο