Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Βράζουμε νερό σε βαθιά κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι.
- Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για 6-8 λεπτά.
- Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα το μέγεθος και πόσο τρυφερά είναι.
- Βγάζουμε τα αμπελοφάσουλα με τσιμπίδα από το βραστό νερό.
- Αμέσως τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ γεμάτο με κρύο νερό και παγάκια.
- Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
- Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τρίβουμε λίγο πιπέρι.
- Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
- Ανακατεύουμε την σαλάτα και σερβίρουμε με ξυνομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί με οξύτητα και ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα.
- Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα σερβίρονται και με σκορδαλιά.
Tips
- Προτιμάμε τα μικρά τρυφερά αμπελοφάσουλα. Τα πιο χοντρά απλά τα ανοίγουμε και παίρνουμε τους μικρούς καρπούς τους.
- Βράζουμε τους καρπούς των φασολιών μαζί με τα τρυφερά πράσινα βλαστάρια.
- Όταν τα παραβράζουμε, λιώνουν και αδειάζουν τους σπόρους.
- Διατηρούνται στο ψυγείο μαγειρεμένα για 2-3 ημέρες.
- Τοποθετήστε τα μέσα σε μπολ που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σκεπάστε καλά το μπολ γιατί αλλοιώνονται γρήγορα.