Πίσω

Χαλούμι

Το χαλούμι είναι ένα είδος κυπριακού τυριού, που καταναλώνεται εξίσου σημαντικά και στην Ελλάδα. Ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών. Έχει λευκό χρώμα και σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν λειώνει στην υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το ψήσιμό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί είτε να τηγανισθεί είτε να ψηθεί στην σχάρα. Παρά το γεγονός ότι το έχουμε συνδέσει με την κυπριακή παράδοση, παρασκευάζεται και καταναλώνεται και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος.

Παρασκευή και συντήρηση

Το χαλούμι παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο. Το πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα αυτών πάντοτε πρέπει να υπερέχει ποσοτικά του αγελαδινού γάλακτος. Δεν είναι επιτρεπτή η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας αγελαδινού γάλακτος στην παρασκευή χαλουμιού, όταν έχουμε και άλλα είδη γάλακτος. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε τόσο νωπό χαλούμι, όσο και ώριμο, το οποίο έχει περάσει από την διαδικασία της ωρίμανσης. Από την στιγμή που θα το προμηθευτούμε, συντηρείται στο χώρου του ψυγείου, σε δοχείο καλά κλεισμένο, μαζί με το υγρό που διατίθενται. Καλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, καθώς δεν έχουν μεγάλο χρόνο συντήρησης. Εάν το βάλουμε στην κατάψυξη, μπορεί να διατηρηθεί έως και 2 μήνες.

Διατροφική Αξία και Κατανάλωση

Η ιδιαίτερη γεύση του χαλουμιού έγκειται στην σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού και λιπαρών που περιέχει. Περίπου 340 θερμίδες αντιστοιχούν σε ποσότητα 100 γραμμαρίων. Περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, όπως επίσης και ασβεστίου που βοηθά στην σωστή διάπλαση των μυών και σε γερά οστά. Το χαλούμι είναι πλούσιο και σε ιχνοστοιχεία που είναι υπεύθυνα για την καλή λειτουργία των νεύρων. Πιθανόν, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και είναι κατάλληλο για άτομα με υπόταση. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή του, από άτομα με προβλήματα υγείας και αυξημένο σωματικό βάρος.

Μπορεί να καταναλωθεί καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, για αυτό και είναι μάλιστα το αγαπημένο είδος τυριού των Κύπριων. Έχει ξεχωριστή γεύση, και όπου και αν προστεθεί μπορεί να απογειώσει το πιάτο.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται