Πίσω

Χόρτα

Τα χόρτα είναι συνυφασμένα με την παραδοσιακά εδέσματα.

Τα χόρτα είναι πραγματικά µία από τις πολυτιμότερες τροφές της παραδοσιακής µας διατροφής, το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Τα χόρτα, ή χορταρικά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κι απολύτως απαραίτητα για τον οργανισμό. Προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Συνήθως τα συναντάμε με την μορφή σαλάτας ή συνοδευτικό σε κάποιο κρεατικό η είδος ψαριού.

Συγκομιδή, Επιλογή και Κατανάλωση

Τα χόρτα μπορεί να είναι είτε άγρια είτε να καλλιεργούνται σκοπίμως σε μεγάλες εκτάσεις (ήμερα χόρτα). Τα άγρια χόρτα έχουν την δυνατότητα να φυτρώνουν πραγματικά παντού, και η γεύση τους είναι πιο ιδιαίτερη από τα ήμερα. Για να μαζέψει κανείς άγρια χόρτα πρέπει να είναι γνώστης των διαφόρων ειδών που μπορεί να συναντήσει. Διαφορετικά μπορεί να τα προμηθευτεί από το εμπόριο. Όπως και τα περισσότερα είδη λαχανικών και φρούτων, έτσι και τα χόρτα είναι εποχιακά είδη. Τους ανοιξιάτικους μήνες συνήθως μπορούμε να βρούμε την μεγαλύτερη ποικιλία. 

Μόλις τα προμηθευτούμε, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στη συντήρηση για διάστημα 2-3 ημερών. Με το πέρασμα αυτών των ημερών θα αρχίσουν να μαραίνονται. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα πλένουμε σχολαστικά, κόβουμε τα κοτσάνια τους, αφαιρούμε μέρη του που τυχόν έχουν χαλάσει και στη συνέχεια τα βράζουμε.

Το βράσιμο πρέπει να είναι σύντομο, ώστε να μην χάσουν την θρεπτική τους αξία και να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε την άμεση κατανάλωσή τους, μπορούμε να τα καταψύξουμε, μόνο εάν πρώτα ζεματιστούν. Με τον τρόπο αυτό μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παραδοσιακών πιτών. 

Θρεπτική Αξία

Τα χόρτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ δεν περιέχουν καθόλου λίπη και έχουν ελάχιστο θερμιδικό περιεχόμενο. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και δρουν θετικά στην υγεία της επιδερμίδας. Επίσης περιέχουν φυλλικό οξύ. Τέλος, κάποια είδη χόρτων είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται