Πίσω

Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία καλλιεργήσιμων φυτών.

Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της διατροφής του ανθρώπου, καθώς αποτελούν βασικό συστατικό σε τρόφιμα με μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο. Είναι φυτά που σπέρνονται και θερίζονται μέσα σε ένα χρόνο, και στην Ελλάδα αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες. Τα δημητριακά είναι απαραίτητα για το διατροφολόγιό μας. Βρίσκονται συνήθως στο πρωινό μας ή ακόμα σε σνακ.

Οφέλη κατανάλωσης

Τα δημητριακά είναι εξαιρετικά σημαντική τροφή, για αυτό άλλωστε οι διατροφολόγοι μας υπενθυμίζουν να τα καταναλώνουμε συχνά. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Ένα από αυτά είναι η πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών ανά γεύμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απόφραξης της καρδιάς και επίσης να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ακόμα, η προσθήκη δημητριακών στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε λογικά επίπεδα και να αποτρέψει πιθανή εμφάνιση διαβήτη. Τέλος, βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους, καθώς προσφέρουν κορεσμό λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Σύσταση δημητριακών

Κάθε είδος δημητριακού, αποτελείται από τα εξής τρία μέρη:

Φλοιός: πρόκειται για την πλούσια σε φυτικές ίνες εξωτερική στρώση. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και κάποια αντιοξειδωτικά.

Ενδοσπέρμιο: Είναι τι μεσαίο μέρος που είναι πλούσιο σε άμυλο. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες, υδατάνθρακες για ενέργεια , και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Φύτρο: Είναι το εσωτερικό μέρος το οποίο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Ε, όπως και μαγνήσιο και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα περιέχονται επίσης στο τμήμα αυτό.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται