Πίσω

Φέτα

Η φέτα αποτελεί το πιο γνωστό τυρί στη χώρα μας.

Ανήκει στα μαλακά τυριά άλμης. Αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Η φέτα ήταν γνωστή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Όπως αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν ο πρώτος παρασκευαστής φέτας. Η φέτα ήταν αρχικά γνωστή μόνο στη χώρα μας και μόνο κατά τον 20o αιώνα άρχισε να διαδίδεται και στον υπόλοιπο κόσμο, ώσπου η φήμη της κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως περίπου 120.000 τόνοι φέτας. Η φέτα αποτελεί προϊόν ΠΟΠ (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης) κι έχει λίγα λιπαρά.     

Είναι μαλακό έως ημίσκληρο, συμπαγές ή με μικρές τρύπες, χωρίς επιδερμίδα. Παράγεται από πρόβειο ή μείγμα αιγοπρόβειο γάλακτος. Η περιεκτικότητα σε γίδινο δεν πρέπει να είναι πάνω από 30%. Η γεύση της είναι πλούσια και μεστή. Ποικίλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής της και μπορεί να είναι ήπια, όξινη, υπόγλυκη, αλμυρή. Η βαρελίσια είναι πιο πικάντικη και σκληρή από τη φέτα δοχείου, η οποία έχει πιο μαλακή υφή και ήπια γεύση. Το άρωμά της ποικίλει κι αυτό και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες η άλμη το είδος της τροφής, του ζώου κ.ά.

Η φέτα πρέπει να έχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 56%. Είναι εύπεπτη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνη Α, D, E ,Κ και Β12. Έχει πολλές θερμίδες. 

Χρήσεις στην κουζίνα

Χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα είτε μόνη της είτε με προσθήκης, αλλά και σε πληθώρα συνταγών για την παρασκευή διαφόρων πιάτων όπως. Ψήνεται υπέροχα και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σε γλυκές παρασκευές.

Φέτα ΠΟΠ

Αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, έχει δηλαδή συγκεκριμένη καταγωγή, τόπο ή χώρα (Ελλάδα). Η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά της οφείλονται στο ιδιαίτερο περιβάλλον της παραπάνω περιοχής, τόπου ή χώρας. H παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία της γίνονται στην οριοθετημένη γεωγραφική θέση.

Το όνομα της λοιπόν, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται με διαδικασία διαφορετική από την παραδοσιακή, αλλά και που παρασκευάζονται όμοια εκτός συγκεκριμένων περιοχών.

Ένα μοναδικό ελληνικό τυρί

Η φέτα λοιπόν είναι το δημοφιλέστερο από τα τυριά στην Ελλάδα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Με την πλούσια του γεύση και τα μοναδικά του αρώματα αποτελεί μια ξεχωριστή απόλαυση για τον άνθρωπο. Η φέτα ως προϊόν ΠΟΠ κατά την παρασκευή της πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια. Επίσης πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το να περιέχει τουλάχιστον 43%  λιπαρά επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 56%. Το τυρί φέτα πέραν της ξεχωριστής του γεύσης είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το εξαιρετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται