Πίσω

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό και μάλιστα το δεύτερο πιο διαδεδομένο σε Ευρώπη και Αμερική.

Η κανέλα ή κανέλλα ή καννέλα, ξεχωρίζει για το μοναδικό της άρωμα και χρησιμοποιείται πολύ συχνά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Υπάρχουν διάφορα είδη στο εμπόριο, με την εκείνη της Κεϋλάνης (λέγεται και αληθινή κανέλα) και την Κασσία να είναι τα δυο πιο διαδεδομένα είδη. Η Κασσία είναι αυτή που βρίσκουμε πιο συχνά στο εμπόριο και έχει χαμηλότερη τιμή. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι πιο εύκολο να αλεστεί γιατί έχει πιο λεπτά ξυλάκια και έχει σαφέστατα πιο έντονο άρωμα.

Συντήρηση κανέλας

Τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένα σε ένα δοχείο αεροστεγώς και μακριά από το φως. Σε αντίθετη μεριά, η αλεσμένη χάνει γρήγορα το μοναδικό άρωμα της.

Χρήσεις στην κουζίνα

Η κανέλα με το μοναδικό της άρωμα, μπορεί να προστεθεί σε πολλές παρασκευές. Πολλές φορές πασπαλίζουμε πάνω από προϊόντα. Επίσης, συχνά προστίθεται σε σιρόπια, προκειμένου να τα αρωματίσει. Επιπλέον, μια μικρή ποσότητα μπορεί να δώσει ένα έξτρα άρωμα βάζοντας είτε ξυλάκι κανέλας είτε λίγη αλεσμένη στα γεύματά μας και στα αφεψήματα.

Εναλλακτικές Επιλογές

Μπορούμε να αντικαταστήσετε την κασσία με την κανέλλα Κεϋλάνης και αντίστροφα, αλλά θα υπάρχει μια μικρή παραλλαγή στη γεύση του πιάτου, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές.

Πώς να επιλέξουμε

Αναζητούμε ποικιλίες, κυρίως της ποικιλίας cassa, που τείνουν να έχουν την πληρέστερη και εκλεκτότερη γεύση. Ενώ η αλεσμένη κανέλα μπορεί να προστεθεί απευθείας σε ένα μίγμα ή σε μία άλλη παρασκευή, τα ολόκληρα ξυλάκια είναι τα καλύτερα για να προσδώσουν λεπτή γεύση κυρίως σε υγρές παρασκευές.

Τρόπος αποθήκευσης

Όταν είναι φρέσκια, η κανέλα πρέπει να έχει μοναδικό άρωμα και ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να την χρησιμοποιήσουμε. Φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, ενώ το άρωμά της διαρκεί ένα ή δύο χρόνια. Όπως ισχύει και με τα περισσότερα μπαχαρικά και βότανα, αποθηκεύεται μακριά από έντονες μυρωδιές.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται