Πίσω

Κιμάς

Κιμάς είναι το προϊόν αλεσμένου κρέατος από το οποίο έχουν αφαιρεθεί πρώτα τα οστά.

Κιμά μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε είδος κρέατος κι όχι μόνο, καθώς υπάρχουν και κιμάδες για χορτοφάγους. Στην ελληνική κουζίνα, κατέχει ιδιαιτέρως σημαντική θέση, καθώς αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την δημιουργία γευστικών πιάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή πολλών παρασκευών. 

Η καταγωγή του είναι από τις χώρες της Ανατολής. Στην Ελλάδα ήρθε αργότερα ύστερα από την επίδραση των ανατολικών πολιτισμών.

Τα είδη 

Ο κιμάς χρησιμοποιείται στη μαγειρική και έχει πολλά είδη. Το αλεσμένο είδος κρέατος μαζί με τα μπαχάρια δημιουργούν μια μάζα νοστιμιάς που όλοι είμαστε εξοικειωμένοι. Μπορεί να γίνει πικάντικος αλλά και ελαφρύς. 

Μπορεί να φτιαχτεί από διάφορα σημεία του σώματος του ζώου. 

Ωστόσο, υπάρχουν κιμάδες που αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή. Κατηγορίες κρεάτων που έχουν λιγότερες ίνες δίνουν μαλακούς κιμάδες. Επίσης για τους χορτοφάγους υπάρχει και η επιλογή του κιμά χωρίς ζωικά ίχνη.

Συντήρηση 

Ο κιμάς που αγοράζουμε καλό είναι να αλέθεται μπροστά μας την στιγμή της παραγγελίας μας και να έχει έντονο ζωηρό χρώμα. Κάποια είδη καλό είναι να αλέθονται δύο φορές για να αποκτούν μια πιο μαλακή υφή και να σπάνε οι ίνες του. Θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική μηχανή, για τα διαφορετικά είδη κιμά, αποφεύγοντας έτσι τυχόν επιμολύνσεις. Αφού τον παραλάβουμε, μπορούμε να τον κρατήσουμε μέχρι μια μέρα στη συντήρηση. Μετά πρέπει να καταψυχθεί, διαφορετικά θα αρχίσει να αλλοιώνεται.

Σε συνθήκες κατάψυξης μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσοχή χρειάζεται κατά την απόψυξη του η οποία πρέπει να γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου και όχι εκτός. Η κατάψυξη αποτελεί μια μέθοδο συντήρησης, η οποία απλώς αδρανοποιεί τους μικροοργανισμούς που μπορούν να αλλοιώσουν το τρόφιμο μας. Όταν βρεθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, επαναφέρουν την αλλοιογόνο δράση τους. Έτσι, σε συνθήκες συντήρησης του ψυγείου, δεν κινδυνεύει να χαλάσει η πρώτη μας ύλη.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται