Πίσω

Κρασί

Το κρασί έχει πολλούς τρόπους χρήσης στο μαγείρεμα

Το κρασί είναι ιδανικό για έξτρα άρωμα. Ένας από τους κύριους λόγους για να μαγειρέψετε με αυτό είναι να προσθέσετε οξύτητα σε ένα πιάτο, το οποίο με τη σειρά του αναδεικνύει άλλες γεύσεις. Επειδή όμως περιέχει αλκοόλ, καλό είναι να το προσθέτουμε στην αρχή του μαγειρέματος, ώστε να εξατμιστεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες τονίζουν την οξύτητα και το αλκοόλ, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να χρησιμοποιείτε καλά το κρασί.

Δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για όλες τις παρασκευές. Ένα πολύ στυφό κόκκινο, για παράδειγμα, δεν θα έχει ευχάριστο αποτέλεσμα σε ορισμένες παρασκευές. Γενικά στην χρήση του στην μαγειρική, ισχύει η άποψη να μην χρησιμοποιείται ένα κρασί εάν δεν θα ήταν κατάλληλο για να το πιούμε. Είτε χρησιμοποιείτε κόκκινο, λευκό ή ροζέ, εκείνα που έχουν έντονες νότες φρούτων προσθέτουν καλύτερη γεύση και είναι πιο ιδανικά.

Χρησιμοποιήστε ξηρά λευκά με υψηλότερη οξύτητα, τα γνωστά “τραγανά”. Επίσης τα ξηρά αφρώδη είναι ιδιαίτερα καλά λόγω της έντονης γεύσης εσπεριδοειδών και πράσινου μήλου που αφήνουν και ταιριάζουν καλύτερα σε φαγητά. Το λευκό είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες παρασκευές. Στα κόκκινα θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο στυφά, για να δώσουν άρωμα και γεύση που δεν θα επισκιάζει τα υπόλοιπα υλικά. Κρασιά με πολλές τανίνες αφήνουν δυσάρεστη επίγευση. Τέλος, προσθέστε κόκκινο σε μαγειρευτά αργού ψησίματος ή σε ντοματοσάλτσες, ακόμη και για να αρωματίσετε επιδόρπια. 

Πότε να προσθέσετε το κρασί

Για μαγειρευτά, κοκκινιστά ή σαλτσοντομάτες που σιγοβράζουν, προσθέστε κρασί νωρίς στο στάδιο του σιγοβράσματος. Το αφήνουμε λίγο και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά. Είναι πολύ σημαντικό πότε θα προσθέσουμε το κρασί, καθώς θέλουμε να προλάβει να εξατμιστεί.

Τα γλυκά κρασιά σπανίως πρέπει να μαγειρεύονται, διότι τα σάκχαρα θα ενταθούν και αυτές οι υπέροχες αρωματικές αποχρώσεις θα χαθούν. Είναι εξαιρετικά σε γλυκές παρασκευές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την προϋπόθεση να μαγειρευτούν για να μειωθεί το αλκοόλ. Όταν μαγειρεύουμε με γλυκό κρασί, το προσθέστε προς το τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσει κάθε άρωμα του.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται