Πίσω

Ξύδι

Το ξύδι είναι το όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση του κρασιού.

Είναι ένα υλικό χρήσιμο στον χώρο της κουζίνας, το οποίο πολλές φορές το χρησιμοποιούμε μηχανικά, χωρίς να γνωρίζουμε τα οφέλη που έχει για την υγεία μας. Προστίθεται για έξτρα γεύση, ενώ πολλές φορές παίζει και το ρόλο του συντηρητικού. Το ξύδι είναι βασικό συστατικό στην Ανατολική και Μεσογειακή κουζίνα και λιγότερο στην Ευρωπαϊκή.

Πως φτιάχνεται;

Το ξύδι έχει σαν πρώτη ύλη το κρασί. Το κρασί αφήνεται για κάποιο διάστημα να οξειδωθεί με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αιθανόλη του κρασιού, δηλαδή το αλκοόλ, να μετατραπεί σε οξικό οξύ. Γι’ αυτό και το ξυδι δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ και έχει αυτή τη χαρακτηριστική ξινή γεύση.

Οφέλη για την υγεία

Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, απομακρύνοντας από τον οργανισμό τοξικές ουσίες. Επίσης τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού,  ασκούν αντικαρκινική δράση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης το ξύδι έχει την ικανότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, κάτι που το καθιστά ιδιαιτέρως ωφέλιμο για τους διαβητικούς τύπου 2. Η δράση του αυτή οφείλεται στο βασικό οξύ που περιέχει, το οποίο καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων.

Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.

Είδη ξυδιού

Υπάρχουν διάφορα είδη που παράγονται από κρασί και από προϊόντα σταφυλιού όπως το κόκκινο ξύδι, το λευκό ]και το βαλσάμικο (ή βαλσαμικό). Υπάρχουν όμως και άλλα είδη ξυδιού που προέρχονται από τη ζύμωση φρούτων όπως το μήλο (μηλόξυδο), από καρύδα, από όσπρια, από ρύζι, από ζαχαροκάλαμο αλλά και από αλκοολούχα ποτά. Ιδιαίτερα ελκυστικά είναι και τα αρωματικά ξύδια τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βότανα και μυρωδικά.

Το ξύδι αποτελεί μία πολύ έξυπνη λύση για να νοστιμίσουμε τις σαλάτες και τα φαγητά μας αποφεύγοντας ανθυγιεινές σάλτσες (π.χ. σάλτσες με μαγιονέζα) και ταυτόχρονα να επωφεληθούμε από όλα του τα οφέλη του.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται