Πίσω

Μάθε τα μυστικά για την μαγιά αρτοποιίας

Τι είναι;
Η μαγιά αρτοποιίας είναι διογκωτικό που χρησιμοποιούμε για να διογκώσουμε τη ζύμη για αρτοσκευάσματα. Είναι ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από ζυμομύκητες. Για να ξυπνήσουν οι ζυμομύκητες της χρειάζονται υγρασία και αέρα. Την ίδια ακριβώς δουλειά με τη μαγιά στη ζύμη κάνει και το προζύμι.

Αλάτι πάνω της
Να θυμάστε πως για να ξυπνήσει και να διογκωθεί η οποιαδήποτε ζύμη δεν πρέπει να έρθει ποτέ σε επαφή με το αλάτι και ειδικά όταν την ενεργοποιούμε. Το αλάτι απευθείας πάνω της την καίει και σκοτώνει τους ζυμομύκητες, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην φουσκώσει ποτέ.

Η ζάχαρη 
Σε αντίθεση με το αλάτι, η ζάχαρη τρέφει τους ζυμομύκητες της μαγιάς. Τους ενεργοποιεί πιο γρήγορα, ξυπνάει και αρχίζει να ζωντανεύει. Γι’ αυτό σε όλες τις συνταγές η ελάχιστη ζάχαρη στην ενεργοποίηση της μαγιάς βοηθάει στο να ενεργοποιηθεί πιο γρήγορα.

Πώς την συντηρούμε;

  • Η φρέσκια διατηρείται στο ψυγείο μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας της.
  • Αν αγοράσετε μεγάλη πλάκα (κυρίως τη βρίσκουμε σε φούρνο της γειτονιάς), μπορείτε να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη.
  • Από την κατάψυξη πρέπει να μείνει λίγο στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει ώστε να βγάλετε ένα κομμάτι. Την ενεργοποιείτε κανονικά όπως σας γράφω παραπάνω.
  • Αν αγοράσετε την ξερή σε σκόνη χύμα από καταστήματα μπαχαρικών θα τη διατηρήσετε σε στεγνό καθαρό βάζο που κλείνει ερμητικά μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας. Πρέπει να είναι καλά σφραγισμένη, μακριά από υγρασία και τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Αν το φακελάκι είναι σφραγισμένο δεν έχει κανένα πρόβλημα να μένει ως έχει μέχρι την ημερομηνία λήξεως.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται