Το μαρούλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθώς και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, λίπους, υδατανθράκων, φυτικών ινών και σακχάρων. Στα μέταλλα που βρίσκονται σε αυτό είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος. Επίσης υπάρχουν και βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Β, C, A και Κ καθώς και φυλλικό οξύ.
Χάρη στις ουσίες και τις βιταμίνες που περιέχει, προάγει την υγεία με διάφορα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας. Καταρχάς, βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα η βιταμίνη C μπλοκάρει τον σχηματισμό πλάκας εσωτερικά των αρτηριών, διευκολύνοντας την ομαλή ροή του αίματος. Επίσης, τα μαρούλια διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και συμβάλλουν στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη. Τέλος, έχουν μικρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην διατήρηση ενός οργανισμού χωρίς τοξίνες.