Μάθετε τα πάντα για το τζίντζερ

Γνωρίστε το τζίντζερ

Το τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale. Πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Ασία, με την Ινδία να είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή. Χρησιμοποιείται πλέον ιδιαιτέρως συχνά την μαγειρική ως μπαχαρικό, αλλά το βλέπουμε και στην φαρμακευτική. Όσο πολύπλευρη είναι η χρήση του, άλλο τόσο είναι και η γεύση του και το άρωμά του, καθώς συνδυάζει καυτερή, γλυκιά, αλλά και λεμονάτη γεύση. Στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένο και το βλέπουμε να πρωταγωνιστεί σε διάφορες συνταγές.

Επιλογή και Αποθήκευση

Το τζίντζερ μπορεί κανείς να το βρει φρέσκο στο εμπόριο με την μορφή της ρίζας αλλά και σε σκόνη. Όταν το προμηθευόμαστε φρέσκο, πριν το χρησιμοποιήσουμε θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε τον εξωτερικό του φλοιό, όπως κάνουμε με τα περισσότερα λαχανικά.

Όσον αφορά την αποθήκευση το βάζουμε όταν είναι φρέσκο, ολόκληρο, μη αποφλοιωμένο σε μια αεροστεγή σακούλα ειδική για τρόφιμα. Η σακούλα κρατά μακριά το οξυγόνο και την υγρασία, δύο πράγματα που θα προκαλέσουν τη δημιουργία μούχλας στο τζίντζερ. Με τα τρόπο αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο μήνες. Για μεγάλο διάστημα μπορεί να αποθηκευτεί και σε θερμοκρασία δωματίου.

Ευεργετικές ιδιότητες του τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει βιταμίνη C και μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Επίσης, μειώνει το φούσκωμα και ανακουφίζει από εντερικά προβλήματα χάρη σε ένζυμο που περιέχει. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες απομακρύνουν τοξίνες από τον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα δρα και ως φυσικό αντιφλεγμονώδες. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως είναι αυτός του παχέος εντέρου.

Χρήσεις στην μαγειρική

Στην κουζίνα χρησιμοποιούμε το τζίντζερ για να αρωματίσουμε ωμές αλλά και μαγειρεμένες συνταγές με λαχανικά, θαλασσινά, ψάρια και κρεατικά, φροντίζοντας να το προσθέσουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα αρώματα. Πρωταγωνιστεί και σε γλυκές παρασκευές, όπως είναι τα γνωστά σε όλους μας Gingerbread cookies.

https://www.argiro.gr/2022/04/mathete-ta-panta-gia-to-tzintzer/