• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
800

Υλικά

  • Μερίδες 40 τεμ.
  • 150 γρ. βουτυρο
  • 3/4 φλ. ζαχαρη
  • 3/4 φλ. πετιμεζι
  • 1/2 κ.γ. αλατι
  • 1 1/2 κ.γ. τζιτζερ
  • 1 1/2 κ.γ. κανελα
  • 1/4 κ.γ. γαρυφαλλο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκαρυδο
  • 1 τεμάχιο/ια πορτοκαλι
  • 1 τεμάχιο/ια αυγο
  • 1 κ.γ. μπεικιν παουντερ
  • 1/2 κ.γ. σοδα
  • 3 1/2 φλ. αλευρι για ολες τις χρησεις
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και τη σόδα.

    Τα αφήνουμε στην άκρη.

    • Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
    • Προσθέτουμε τη ζάχαρη  το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
    • Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά.
    • Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μίγμα.
    Η ζυμη
    • Προσθέτουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά.
    • Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
    • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται.
    • Δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια.
    • Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο.
    • Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι της σαν χοντρό φύλλο.
    • Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα.
    • Πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 ºC.
    • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψια.

    Πλασιμο

    • Αφού παγώσει καλά η ζύμη ανοίγουμε φύλλο λεπτό. 
    • Όσο πιο λεπτό ειναι τόσο πιο τραγανά θα γίνουν.
    • Όσο πιο παχύ  τόσο πιο μαλάκο θα βγει τα μπισκότο στο κέντρο.
    • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο να γίνει λεπτό. 

    • Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να το ανοίξουμε  ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).
    • Κόψτε   με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι.
    • Να τα κόβετε  σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα  χαμένα.
    • Αραδιάζουμε τα στρωμένα με λαδοκολα ψησιματος  ταψια αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
    • Ψήνουμε  γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει.
    • Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στο 10′ είναι έτοιμα.
    • Αφήστε τα  να κρυώσουν τελείως.
    • Διακοσμήσετε τα με royal icing για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπισκοτο  για τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας! 

    Αφού τα κόψετε σε σχήματα, κάντε με σουβλί μια μικρή τρύπα στην κορυφή, ώστε να περάσει η κλωστή για να τα κρεμάσετε.

    Το μπισκότο που θα κρεμάσετε για στολίδια, θα πρέπει να τα ψήσεις 2-3΄επιπλέον, για να ξεραθούν καλά.

    Διακοσμήστε τα με γλάσο και αφήστε τα να στεγνώσει καλά πριν τα στολίσετε.

     

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται