Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα πολύ υγιεινό είδος λαχανικού, που δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη brocollo, που σημαίνει ανθισμένη κορυφή λάχανου. Το μπρόκολο παρά τη χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή του δίνει γεύση και χρώμα στα γεύματά σας. Ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Brasscaceae). Έχει μεγάλα πράσινα φύλλα και μικρές ανθοκεφαλές.

Το μπρόκολο αποτελούσε χειμωνιάτικο είδος λαχανικού, αλλά σήμερα λόγω των σύγχρονων υβριδίων μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν όλο το χρόνο σε ορισμένες περιοχές. Συνήθως σπέρνεται τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου και συγκομίζεται κατά τους ανοιξιάτικους και χειμερινούς μήνες, 2-4 μήνες μετά τη φύτευση, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία. Τα κεφάλια μαζεύονται όταν τα μπουμπούκια είναι σφιχτά χωρίς καθόλου κίτρινο χρώμα και κόβεται το κύριο στέλεχος μη τυχόν σαπίσει η ανθοκεφαλή. Αφού συγκομιστούν τα μπρόκολα μπαίνουν σε αλατόνερο για να φύγουν, αν τυχόν υπάρχουν, κάμπιες των λαχανικών. 

Το μπρόκολο καταναλώνεται, ωμό, βραστό μαγειρεμένο και τουρσί. Είναι πράσινο, αλλά υπάρχουν και έγχρωμες ποικιλίες (μωβ, σκούρο πορτοκαλί). Αντέχει στο κρύο και τα δροσερά κλίματα. Καλλιεργείται συνήθως στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και προλαμβάνει τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Το μπρόκολο είναι ωφέλιμο για την επιδερμίδα, τα μάτια, τα οστά και βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Είναι αντιφλεγμονώδες. Βοηθά στην αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική σε διάφορες παρασκευές αλλά και στη ζαχαροπλαστική για μια πιο αλμυρή εκδοχή κλασικών γλυκισμάτων.

Ιστορία

Το μπρόκολο προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου. Υπήρχε από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Το χρησιμοποιούσαν συχνά οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Οι Ιταλοί το εισήγαγαν στην υπόλοιπη Ευρώπη το 16ο αιώνα.

Σύσταση

Το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, στο καροτινοειδές λουτεΐνη, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης βιταμίνες A, K, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, για αυτό και είναι ιδανικό για δίαιτες.

Συντήρηση μπρόκολου

Το μπρόκολο τοποθετείται σε πλαστικές σακούλες, πλαστικές μεμβράνες ή αεροστεγώς κλεισμένα σκεύη για περίπου 4-5 μέρες. Ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 0 °C και σχετική υγρασία 95-97%, όπου μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για τρεις εβδομάδες.

Αν τοποθετηθεί στην κατάψυξη, πρέπει πρώτα να  κοπούν σε μικρά μπουκετάκια και να βράσουν για περίπου 3 λεπτά σε νερό. Έπειτα πρέπει να στραγγιστούν, να στεγνώσουν και να τοποθετηθούν σε πλαστικές σακούλες ή σε πλαστική μεμβράνη ή σε καλά αεροστεγώς κλεισμένο σκεύος, οπότε και μπορούν να συντηρηθούν 6 μήνες με ένα χρόνο.

Χρήσεις μπρόκολου

Το μπρόκολο χρησιμοποιείται τόσο ως ωμό, όσο και ως μαγειρεμένο. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματός του είναι στον ατμό, ώστε να διατηρήσουμε πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες του. Ο πιο συχνός τρόπος μαγειρέματός του είναι το βράσιμο. Ιδανικά το μπρόκολο βράζεται για 8-10 λεπτά και μετά το βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα του. 

https://www.argiro.gr/2022/04/mprokolo/