Ρόδος: Οι Απολλωνιάτισσες κρατούν την παράδοση στη γεύση ζωντανή

1ος γυναικείος συνεταιρισμός Ρόδου

Στα Απόλλωνα, ένα ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού της Ρόδου, εννέα (9) γυναίκες, εκμεταλλευόμενες την ξεχωριστή γεωγραφική θέση του τόπου μας, το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον και την αυθεντική παραδοσιακή ταυτότητα του, ιδρύσαμε τον Ιούνιο του 2005 τον 1ο Γυναικείο Αγροτουριστικό και Αγροτοβιοτεχνικό Συνεταιρισμό του Νομού Δωδεκανήσου, «Οι Απολλωνιάτισσες», που αισίως φέτος κλείνει τα 17 χρόνια λειτουργίας του.

Δραστηριότητες

Δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή και πώληση παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων και αρτοποιημάτων, αξιοποιώντας τις αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες της γης μας, ξαναζωντανεύοντας έτσι τον υπέροχο διατροφικό πολιτισμό που κληρονομήσαμε  προσπαθώντας ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία της κοινότητάς μας. 

Το κίνητρό μας για την ίδρυση του συνεταιρισμού ήταν η ανάγκη συνεισφοράς στο οικογενειακό εισόδημα μέσα από μια δραστηριότητα εντός του χωριού μας, που να εξασφαλίζει παράλληλα τη διαφύλαξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς καθώς και την προώθηση της διατροφικής αξίας των παραδοσιακών του προϊόντων. Προϊόντων όπως το χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, το μελεκούνι (παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι), πλιγούρι, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και πολλά ακόμη, φτιαγμένα όλα με μεράκι από τους καρπούς του τόπου μας. 

Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, «Οι Απολλωνιάτισσες» παραμένουμε στην αγροτική μας περιοχή, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών μας και μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία δημιουργίας και προκοπής. Ταυτόχρονα θέλουμε να πιστεύουμε πως ενισχύουμε την τοπική οικονομία, προμηθευόμενες τις πρώτες ύλες για τα προϊόντα μας από τις οικογένειες μας και τους τοπικούς παραγωγούς.

Επομένως, η δραστηριοποίηση  μέσα από τον συνεταιρισμό ενδυναμώνει το ρόλο μας με έναν σκοπό: την προσφορά στο καταναλωτικό κοινό (συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών μας) προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας, ασφαλών και υγιεινών, με σεβασμό πάντα στην παράδοση.

Διατήρηση της παράδοσης

Η διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών αλλά και η προώθηση των τοπικών προϊόντων συνιστά για εμάς σημαντικό γεγονός μιας και διατηρείται αναλλοίωτη η διατροφική πολιτιστική κληρονομιά. Κύριο μέλημά μας είναι η μεταλαμπάδευση των προφορικών παραδόσεων που κληρονομήσαμε από γενιά σε γενιά. 

Στην προσπάθειά μας να γνωστοποιήσουμε και να αναδείξουμε το έργο μας σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, οι «Απολλωνιάτισσες» λειτουργούμε ένα πρατήριο – εκθετήριο στην πόλη της Ρόδου, μεταφέροντας έτσι το χωριό στην πόλη. 

Ο συνεταιρισμός έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης και το χωριό μας με τους επτακόσιους (700) πεισματικά μόνιμους κατοίκους έχει γίνει αξιόλογος τουριστικός προορισμός τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Οι αναφορές του ελληνικού αλλά και διεθνούς τύπου για το μικρό μας εργαστήρι και τα  προϊόντα που παράγουμε σε αυτό, συνοδεύονται από κολακευτικά λόγια και συστάσεις στους αναγνώστες να το επισκεφτούν.

Για να γνωρίσετε καλύτερα το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό “Οι Απολλωνιάτισσες”, επισκεφθείτε το site τους, www.apolloniatisses.gr

Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr

https://www.argiro.gr/2022/04/oi-apolloniatisses/