Πίσω

Πόσες θερμίδες έχει το κοκορέτσι και ποια η θρεπτική του αξία;

Το κοκορέτσι που δεν λείπει από κανένα τραπέζι

Τη Κυριακή του Πάσχα πολλά είναι εκείνα τα εδέσματα που έχουν την τιμητική τους και κυρίως τα κρέατα. Ένα από αυτά είναι και το κοκορέτσι το οποίο είναι αγαπητό σε πολλούς και, θα λέγαμε, ότι είναι και ο πρωταγωνιστής εκείνης της ημέρας. Αποτελεί το ορεκτικό πριν περάσουμε στα υπόλοιπα φαγητά που περιέχει το πλούσιο πασχαλινό μας τραπέζι. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το κοκορέτσι αποτελεί πιάτο της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και των Βαλκανίων που καταναλώνεται επίσης σε τιμητικές μέρες.

Διατροφική αξία

Το κοκορέτσι είναι ένα έδεσμα που διατροφικά κρύβει μικρούς διατροφικούς κινδύνους. Το μειονέκτημα με το συγκεκριμένο φαγητό είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλές αλλαγές για μία πιο light εκδοχή, καθώς όλα τα υλικά κρύβουν θερμίδες. Αποτελείται, λοιπόν, κατά κύριο λόγο από συκωτάκια, εντόσθια και έντερα, δηλαδή στοιχεία που είναι λιπαρά και περιέχουν και ποσότητες χοληστερίνης, τα οποία τις περισσότερες φορές προέρχονται είτε από αρνί είτε από κατσίκι.

Τα 100 γραμμάρια κοκορέτσι περιέχουν περίπου 250 θερμίδες.

Υπάρχουν σημαντικές ποσότητες λίπους αλλά και πρωτεΐνης, οι οποίες βρίσκονται στα εντόσθια και στα συκωτάκια αντίστοιχα. Επιπλέον, χάρη στα συκώτια παίρνουμε και βιταμίνες αλλά και μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος και το μαγνήσιο, καθώς αποτελεί ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία κι έχουν συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου.

Διαφήμιση

Προσοχή και… με μέτρο

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα κατά την παρασκευή του συγκεκριμένου φαγητού είναι το καλό πλύσιμο των εντέρων. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει προσεκτικά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές τροφικές δηλητηριάσεις. Επίσης, τα υλικά μας καλό είναι να τα προμηθευόμαστε από έμπιστο κρεοπωλείο, καθώς πρέπει να είναι καλής ποιότητας και από ζώα που έχουν τραφεί με ποιοτικές τροφές.

Επειδή αποτελεί ένα ορεκτικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα φαγητά, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα. Ας μην ξεχνάμε κιόλας, ότι μια μικρή φέτα από κοκορέτσι μας δίνει μια γενναιόδωρη ποσότητα θερμίδων.

Διαφήμιση

Πώς θα φτιάξεις το κοκορέτσι σου

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται