Πίσω

Ρύζι

Το ρύζι αποτελεί τον πιο δημοφιλή δημητριακό καρπό παγκοσμίως.

Οι συνταγές με ρύζι είναι πραγματικά αμέτρητες από την Αργυρώ. Ωστόσο, δεν απαιτείται το ίδιο ρύζι για την κάθε μία συνταγή. Το ρύζι μπασμάτι, καρολίνα, το γλασέ (ρύζι κατάλληλο για σούπα λόγω πηκτικής ικανότητας), το νυχάκι αλλά και το ρύζι για σούσι είναι κάποια είδη που χρησιμοποιούνται για διαφορετικές συνταγές. Για παράδειγμα το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε για τα αγαπημένα σε όλους γεμιστά, δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό για το ριζότο ή με αυτό που θα χρησιμοποιηθεί για ένα γευστικό τηγανιτό ρύζι. Κάθε συνταγή γίνεται πετυχημένη με το κατάλληλο ρύζι. Συνήθως συνοδεύει φαγητά με κοτόπουλο, γαρίδες και διάφορα λαχανικά. Για ένα ωραίο και γευστικό σπυρωτό ρύζι, θέλουμε μια ποικιλία που να μην λασπώνει, αλλά αντιθέτως να παραμένει τραγανή. Το ίδιο ισχύει και για ένα ρύζι στο φούρνο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρυζιού, οι περισσότερες από τις οποίες διαχωρίζονται με βάσει την επεξεργασία που έχει υποστεί ο καρπός μετά την συγκομιδή. Το καστανό ρύζι και το μαύρο είναι ποικιλίες που έχουν ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση.

Τρόπος μαγειρέματος

Το ρύζι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να αξιοποιηθεί με πληθώρα διαφορετικών τρόπων και να δώσει μοναδικές συνταγές. Υπάρχουν γενικά τέσσερις διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μαγειρέψουμε το ρύζι. Αυτοί είναι είτε στον ατμό, είτε βραστό, καθώς και πιλάφι ή στο φούρνο. Το αποτέλεσμα που δίνει καθένας από τους παραπάνω τρόπους είναι αρκετά διαφορετικό. Ωστόσο, οι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος απαιτούν συγκεκριμένους τύπους ρυζιού για να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή και γεύση. Για παράδειγμα ένα επιτυχημένο ριζότο δεν μπορεί να γίνει με έναν τύπο ρυζιού που είναι κατάλληλος για πιλάφι. 

Μπορεί το βραστό ρύζι να είναι ο πιο γνωστός και εύκολος τρόπος μαγειρέματος, απαιτεί όμως κάποια σημαντικά βήματα για να μην μας λασπώσει. Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, μουλιάζουμε το ρύζι για μισή ώρα και στην συνέχεια το ξεπλένουμε καλά. Προσθέτουμε την σωστή αναλογία νερού και ρυζιού, με την αναλογία 2 προς 1 να είναι τις περισσότερες φορές η πιο κατάλληλη. Κατά την διάρκεια του βρασμού δεν ανακατεύουμε και έχουμε το καπάκι κλειστό. Τέλος, μόλις βράσει, το αφήνουμε 10 λεπτά μέσα στο μαγειρικό σκεύος με το καπάκι κλειστό, για να έχουμε καλύτερη κατανομή της υγρασίας και συνεπώς ένα πιο νόστιμο αποτέλεσμα.

Το καστανό ρύζι δεν απαιτεί το ίδιο βράσιμο όπως το κίτρινο ρύζι ή το άγριο. Η αλήθεια είναι ότι η μέθοδος βρασμού του λευκού ρυζιού δεν αποδίδει το ίδιο καλά στο καστανό και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ρύζι που δεν είναι σωστά μαγειρεμένο, πολλές φορές σκληρό εσωτερικά και λασπωμένο εξωτερικά.

Τέλος, για το πώς αλλά και το πόσο βράζω το ιδανικό ρύζι, πρέπει να ακολουθούμε κάποια μυστικά, ώστε να έχουμε ένα σωστό όχι μόνο γευστικό αλλά και εμφανίσιμο αποτέλεσμα. Για αυτό, άλλωστε, πολλοί λένε ότι το βράσιμο του ρυζιού θέλει μαεστρία. Όλα τα μυστικά για τις συνταγές με ρύζι τα έχει η Αργυρώ.

Αποθήκευση

Μόλις ανοιχτεί η συσκευασία, το ρύζι θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο που κρατά μακριά τη σκόνη, την υγρασία, αλλά και έντονες μυρωδιές από άλλα τρόφιμα. Αν αποθηκευτεί σωστά, το ρύζι μπορεί να παραμείνει σχεδόν επ’ αόριστον στο ράφι του ντουλαπιού. 

Είναι από τα υλικά που μπορούν να συνοδεύουν πάρα πολλά αγαπημένα φαγητά και θεωρείται απαραίτητο για όσους κάνουν διατροφή. Με τις συνταγές της Αργυρώς μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες για μαγείρεμα που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια!

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται