Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το χριστουγεννιάτικο ρύζι είναι πολύ βασικό να φύγει όλο το άμυλο του ρυζιού στο πλύσιμο.
Βάζουμε το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε πολλές φορές με τρεχούμενο νερό στη βρύση μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
Το στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε το ρύζι να στεγνώσει καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα δύο γεμάτες κουταλιές βούτυρο να λιώσουν.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και την αμυγδαλόψιχα, τα κάστανα, το ρύζι, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες.
Δείτε εδώ πως καθαρίζουμε εύκολα τα κάστανα.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να βουτυρωθούν τα υλικά ανακατεύοντας τακτικά.
Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό ή νερό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, περίπου 15΄.
Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το ρύζι με πετσέτα και την κατσαρόλα.
Αφήνουμε έτσι να σταθεί για 10΄.
Στο μεταξύ, λιώνουμε σε τηγάνι την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια.
Τα προσθέτουμε μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το καθαρισμένο ρόδι.
Πασπαλίζουμε με άνηθο και μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα.
Αν θέλουμε, στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού.