Πίσω

Σεράνο: η ιστορία και η γυναίκα πίσω από το γλυκό

Σεράνο, η απόλυτη σοκολατένια απόλαυση

Πόση μαγεία μπορεί να κρύβει μια πάστα τόσο πλούσια σε σοκολάτα; Κι όμως, η πάστα Σεράνο μας γλυκαίνει και μας χαρίζει απόλαυση χρόνια τώρα από την δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Μια πάστα που έχει συνδεθεί με την παιδική μας ηλικία όσο καμιά άλλη που ήταν πάντα το κέρασμα σε γιορτή ή σε οικογενειακή επίσκεψη ακόμα και η τούρτα γενεθλίων των παιδικών μας χρόνων.  Η ιστορία της είναι άκρως συναρπαστική και ξεκινά από ένα κεντρικό ζαχαροπλαστείο των Αθηνών μόλις την δεκαετία του ΄60. 

Η τραγουδίστρια που μάγεψε την Αθήνα

Πώς μπορεί μια πάστα να συνδέεται με μια καλλίφωνη τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’60; Κι όμως, όσο λοιπόν μαγική είναι η γεύση της άλλο τόσο είναι και η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το γλυκό. Λέγεται πως η πρώτη Σεράνο φτιάχτηκε σε ένα κεντρικό ζαχαροπλαστείο στη Φωκίωνος Νέγρη στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Εκεί σύχναζαν καλλιτέχνες και αρτίστες της  περιόδου εκείνης. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Χιλιανή τραγουδίστρια Ροζίτα Σεράνο η οποία ήδη από την δεκαετία του ΄50 μεσουρανούσε στα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής.

Η Ροζίτα Σεράνο εμφανιζόταν σε γνωστά καμπαρέ της πρωτεύουσας ενώ συνδεόταν φιλικά  με διάσημες τραγουδίστριες όπως η Σοφία Βέμπο. Κόρη Χιλιανού διπλωμάτη και κλασσικής τραγουδίστριας σοπράνο, η Σεράνο είχε μαγέψει τόσο με την φωνή της όσο και με την εξωτική της ομορφιά τους Αθηναίους της γενιάς εκείνης. Λέγεται μάλιστα πως είχε κάνει τέτοια εντύπωση που βρισκόταν συχνά εμπλεκόμενη σε πολιτικά σκάνδαλα και το όνομά της είχε αναφερθεί αρκετές φορές στα κοινωνικά των εφημερίδων.

Διαφήμιση

Η πάστα της νιότης μας

Η ακτινοβολία της λοιπόν ήταν τόσο διαπεραστική που δεν άργησε να γοητεύσει μέχρι και τον ζαχαροπλάστη, ιδιοκτήτη του  καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος βάφτισε την πιο σοκολατένια του πάστα με το όνομά της.

Αν και το άστρο της τραγουδίστριας έδυσε μέσα σε λίγα χρόνια καθιερώθηκε το σοκολατένιο αυτό γλύκισμα που έφερε το όνομά της ενώ σύντομα έγινε το αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Σε λίγο καιρό η πάστα με τα σιροπιασμένα παντεσπάνια, την βελούδινη σοκολατένια μους και το εξωτικό όνομα έγινε το γλυκό σήμα κατατεθέν των μοντέρνων αστικών ζαχαροπλαστείων σε όλη την χώρα μέχρι και σήμερα.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε ακόμα και για την ιστορία της πάβλοβα:

Διαφήμιση

Για ποιό άλλο γλυκό θες να μάθεις την ιστορία του;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται