Το σπανάκι καλλιεργείται για τα φύλλα του σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Είναι ετήσιο φυτό ψυχρής εποχής. Ευδοκιμεί σε περιοχές με μέση θερμοκρασία 16-18 °C, αλλά και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (10 °C). Αντέχει στον παγετό. Το σπανάκι είναι φυτό που θέλει μεγάλη διάρκεια ημέρας. Η καλλιέργεια του από τη σπορά έως τη συγκομιδή διαρκεί 1-2,5 μήνες. Το σπανάκι συγκομίζεται με το ρίζωμα, πλένεται και στη συνέχεια δένεται σε δεσμίδες. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Στην αγορά βρίσκεται νωπό, σε κονσέρβες ή κατεψυγμένο.