Η στέβια προέρχεται από το ομώνυμο φυτό (Stevia rebaudiana) που καλλιεργείται στην Παραγουάη και τη Βραζιλία και χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη καλλιέργεια και επεξεργασία στέβιας και στην Ελλάδα.
Η στέβια παράγεται αποκλειστικά από τη φυσική επεξεργασία των φύλλων της. Είναι λευκή ως υποκίτρινη κρυσταλλική σκόνη. Είναι 200-300 φορές πιο γλυκιά, αλλά δεν έχει καθόλου θερμίδες και δεν περιέχει υδατάνθρακες. Στο εμπόριο τη βρίσκουμε συνήθως σε λευκή κρυσταλλική μορφή, σε δισκία ακόμα και σε σταγόνες. Είναι ιδανική για τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης.
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα λόγω της μεγάλης γλυκαντικής της δύναμης.