Ταχίνι, ένα superfood
Το ταχίνι είναι μια υπερτροφή, η κατανάλωση του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι ένα είδος λιπαρής πάστας που φτιάχνεται από σουσάμι, οι σπόροι του οποίου συνθλίβονται σε σκόνη και καβουρδίζονται. Αποτελεί βασικό στοιχείο της κουζίνας της Ανατολής, του Ιράν και της Βόρειας Αφρικής. Στην Ελλάδα το βρίσκουμε και σε διάφορες παραλλαγές, αρωματισμένο με κακάο ή και πορτοκάλι όπως, επίσης και ταχίνι με μέλι. Τέλος, γίνεται όλο και πιο συχνά φτιάχνονται γλυκά με ταχίνι.
Θρεπτική Αξία και Οφέλη
Το ταχίνι είναι εξαιρετικά θρεπτικό και αποτελεί ένα τρόφιμο που θα πρέπει να εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες. Αποτελείται από μία σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών (περιέχει πλήθος απαραίτητων αμινοξέων) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος μας. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μερικά από τα ευεργετικά του συστατικά. Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε λίπη, περιέχει καλής ποιότητας λίπος, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, γεγονός που συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για άτομα που έχουν διαβήτη. Είναι ένα τρόφιμο vegan, καθώς η πρώτη του ύλη είναι το σουσάμι. Είναι μια ποιοτική τροφή, που ωστόσο περιέχει αρκετές θερμίδες. Σε 100 γραμμάρια ταχινι, έχουμε περίπου 500 θερμίδες. Τέλος, καλό είναι να επιλέγουμε ταχινι χωρίς έξτρα σάκχαρα (πχ με προσθήκη σοκολάτας) καθώς μειώνεται η θρεπτικότητά του.
Γλυκά με ταχίνι και το ταχίνι με μέλι δημιουργούν πιο υγιεινές επιλογές της καθημερινότητας.
Ταχίνι και κουζίνα
Στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άλειμμα σε φρυγανιές, ψωμί ή να προστεθεί μια κουταλιά στα δημητριακά μας. Σε διάφορα dressngs για σαλάτες δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Ταχινόπιτα, χαλβάς, τρουφάκια, μπισκότα και μπάρες δημητριακών είναι κάποιες δημιουργίες που μπορούμε να προσθέσουμε ταχίνι. Μάλιστα, αποτελεί απαραίτητο συστατικό του κλασσικού χούμους, που είναι ένα πολύ διαδεδομένο ντιπ που κύριο συστατικό του είναι τα ρεβίθια.