Πίσω

Τυριά: σωστή συντήρηση

Διατήρηση των τυριών σε ψυγείο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο με συχνή και μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως, το οποίο είναι αρκετά ευαλλοίωτο.

Για το λόγο αυτό η συντήρηση των τυριών είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για να μην προκαλέσει κάποια τροφική δηλητηρίαση, όσο και για να διατηρήσει το τυρί όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Θα έλεγε κανείς πως ανήκει στις ευπαθείς ομάδες τροφίμων, που αλλοιώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Βέβαια, η αλλοίωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το είδος του τυριού.

Η γενική οδηγία συντήρησης των τυριών είναι η διατήρησή τους στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 2 έως 4 βαθμών Κελσίου, μέχρι την ημερομηνία λήξης, αν βέβαια δεν ανοιχτούν. Από την στιγμή που ανοίξουμε την συσκευασία, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση.

Για να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα τυριά στο ψυγείο είναι καλό να τα τοποθετούμε σε πλαστικά δοχεία ή στο χαρτί τους, καλά κλεισμένα. Αυτό βοηθάει και στο να μην πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα που έχουμε μέσα στο ψυγείο μας. Επίσης, τοποθετούμε το σκεύος με το τυρί στα κατώτερα ράφια του ψυγείου μας, εκεί όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και δεν μεταβάλλεται συχνά. Καλό είναι να σκεφτόμαστε τον κανόνα, ότι τα σκληρά τυριά είναι πιο ανθεκτικά από τα λευκά, τα μαλακά ή τα υγρά τυριά.

Τα τυριά, όπως η φέτα, που περιέχουν σημαντική ποσότητα αλατιού, διατηρούνται μεγαλύτερο διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά άλμης, για αυτό τα αποθηκεύουμε μέσα σε αυτή σε αεροστεγές δοχείο.

Τυριά που περιβάλλονται εξωτερικά από κερί, καθαρίζονται την ώρα που θα καταναλωθούν και όχι νωρίτερα, γιατί το κερί αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών περιμετρικά του τυριού. Όταν ένα τυρί έχει αρχίσει να παρουσιάζει μούχλα, περίεργη οσμή και γεύση δεν καταναλώνονται, αλλά απορρίπτονται καθώς είναι ακατάλληλα.

Δεν ξεχνάμε το τυρί εκτός ψυγείου. Αμέσως μετά την κατανάλωσή του, ο περιέκτης με το τρόφιμο τοποθετείται ξανά στο ψυγείο. Τέλος, δεν συνίσταται η αποθήκευση των τυριών στην κατάψυξη, καθώς αλλοιώνεται η γεύση τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται