Πίσω

Ευεργετικές ιδιότητες του καφέ

Καφές, το πιο αγαπητό ρόφημα

Ο καφές αποτελεί ένα ρόφημα ιδιαιτέρως αγαπητό με πολύ μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως, το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μάλιστα, πολλές χώρες έχουν και κάποιον δικό τους παραδοσιακό τρόπο προετοιμασίας. Λέγεται ότι η χώρα προέλευσης του καφέ είναι η Αιθιοπία, όπου βρίσκεται και ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή. Οι σπόροι από το καφεόδεντρο καβουρδίζονται και στη συνέχεια αλέθονται. Οι ποικιλίες καφέ είναι πολλές και καθεμία αναδεικνύει το δικό της άρωμα και γεύση.

Συντήρηση καφέ

Οι μεγαλύτεροι εχθροί του καφέ, είτε είναι αλεσμένος είτε ολόκληροι κόκκοι, είναι ο αέρας, η υγρασία, η θερμότητα και το φως. Για να διατηρήσουμε τη φρέσκια γεύση του και το άρωμά του όσο το δυνατόν περισσότερο, αποθηκεύουμε σε ένα αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Το φως είναι αυτό που οδηγεί στην οξείδωση του καφέ και στην σταδιακή απώλεια χρώματος και γεύσης.

Ευεργετικές ιδιότητες

Η κατανάλωση καφέ αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Η καφεΐνη που περιέχει, βασική ουσία του καφέ, δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι γνωστό ότι έχει την ικανότητά να καταπολεμά την κούραση και το στρες και να αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην πρόληψη και την προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες, και μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες όπως είναι το Alzheimer. Εκτός από αυτό, η καθημερινή πρόσληψη καφέ βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία μας κρατώντας τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

H καφεΐνη βοηθά στην καύση του λίπους και στην διαχείριση του σωματικού βάρους ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης, η αντιοξειδωτική ιδιότητα του καφέ αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η συχνή κατανάλωση καφέ δρα ευεργετικά στην λειτουργία της καρδιάς και μειώνει ενδεχόμενα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η κατανάλωση καφέ αποτελεί μια περίπτωση κατανάλωσης σημαντικών ποσοτήτων ζάχαρης από άτομα που πίνουν τον καφέ τους γλυκό, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κατανάλωση 2 φλιτζανιών καφέ ημερησίως, κρύβει και μεγάλο θερμιδικό φορτίο. Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και διάφορες κρέμες, με φυτικά λιπαρά, οι οποίες έχουν επίσης σημαντικές θερμίδες. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς τον καφέ του και να ευχαριστηθεί την μοναδική του γεύση είναι σκέτος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται