Πίσω

Μυστικά επιτυχίας για πέστο βασιλικού ή αλλιώς pesto βασιλικού

Η διάσημη ιταλική σάλτσα Pesto alla Genovese

Η δεύτερη πιο διάσημη ιταλική σάλτσα στον κόσμο είναι το Pesto alla Genovese. Η αυθεντική ιταλική συνταγή πέστο βασιλικού κατέκτησε τις καρδιές των καλοφαγάδων όλου του κόσμου εδώ και 3 αιώνες. Τα υλικά είναι απλά και κοινά. Η διαδικασία για το pesto Genovese διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Υλικά
Πλατύφυλλος τρυφερός βασιλικός, Παρμεζάνα και πεκορίνο, Κουκουνάρι, Σκόρδο, Ελαιόλαδο απαλό, Αλάτι και Πιπέρι.

Γουδί ή μπλέντερ για το pesto alla Genovese;

Το καλύτερο εργαλείο για να πάρεις το πιο κρεμώδες πέστο βασιλικού με βελούδινη υφή στην σάλτσα δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό μαρμάρινο γουδί. Εννοείται πως αν δεν έχεις γουδί θα χρησιμοποιήσεις μίξερ με μαχαίρια κόφτες. Όμως ακόμα και η γεύση του pesto γίνεται καλύτερη χτυπώντας την σάλτσα στο γουδί.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις μίξερ με κόφτες μαχαίρια πρέπει να αποφύγεις το παρατεταμένο χτύπημα γιατί με το χτύπημα θα διαχωριστεί το λάδι από τα υλικά.

Σε γενικές γραμμές θα θυμάστε ότι το χτύπημα στο μπλέντερ θα είναι σύντομο ενώ στο γουδί θα χρειαστεί λίγα λεπτά επιπλέον για να γίνει κρεμώδες να ομογενοποιηθούν σωστά τα υλικά και να αναδειχθούν τα αρώματα όλων των υλικών.

Το όνομα pesto το πήρε από το ιταλικό ρήμα pestare που σημαίνει συνθλίβω και το Genovese από την πόλη Γένοβας όπου για πρώτη φορά φτιάχτηκε το πέστο βασιλικού πριν από 3 αιώνες.

Χτυπώντας στο γουδί, πρώτα τα φύλλα του πλατύφυλλου βασιλικού με το σκόρδο, πετυχαίνουμε μια κρεμώδη υφή στα υλικά διατηρώντας όλα τα αρώματα τους.

Κρατώντας μια συγκεκριμένη φορά στο χτύπημα, την φορά του ρολογιού, το χρώμα του βασιλικού αλλοιώνεται στο ελάχιστο. Έτσι το πέστο βασιλικού θα βγει καταπράσινο.

Τα τυριά που χρησιμοποιούν παραδοσιακά οι Ιταλοί στο γνήσιο πέστο είναι παρμεζάνα ώριμη (Parmigiano Reggiano ή Grana Padano) σε συνδυασμό με Pecorino Romano. Εννοείται πως μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε όμως.

Μερικά ακόμα μυστικά

Το καλύτερο πέστο βασιλικού είναι αυτό που παρασκευάζεται και καταναλώνεται αμέσως.

Τα αρώματα, η κρεμώδης υφή του και η γεύση του είναι μοναδικά.

Όμως, μπορείτε να το φτιάξετε  και να το βάλετε σε αποστειρωμένο βάζο.

Καλύψτε την επιφάνεια του πέστο με ελαιόλαδο ώστε να μην οξειδώνεται το χρώμα αλλά και για να το συντηρήσετε περισσότερες ημέρες.

Το συντηρούμε πάντα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο.

Όμως η αυθεντική ιταλική συνταγή Pesto Genovese είναι πραγματικά μοναδική.

Διαφήμιση

Τι θα συνοδεύατε με τη σάλτσα πέστο βασιλικού;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται