Πίσω

Μυστικά επιτυχίας για pesto Genovese ή αλλιώς πέστο βασιλικού

Η διάσημη ιταλική σάλτσα Pesto alla Genovese

Η δεύτερη πιο διάσημη ιταλική σάλτσα στον κόσμο είναι το Pesto alla Genovese. Η αυθεντική ιταλική συνταγή πέστο βασιλικού κατέκτησε τις καρδιές των καλοφαγάδων όλου του κόσμου εδώ και 3 αιώνες.

Γίνεται με απλά υλικά και μέσα σε 5 λεπτά, τα αρώματα του βασιλικού σε συνδυασμό με την παρμεζάνα και το σκόρδο ντύνουν τα ζυμαρικά, το κρέας ή το ψάρι αλλά γίνεται και φανταστικό ντρέσινγκ για σαλάτες ή βάση για ντιπ. Ακόμα και στο τελείωμα ενός φαγητού, μπορείς να προσθέσεις μια κουτάλια πέστο βασιλικού και να απογειώσεις την συνταγή σου.

Διαφήμιση

Τα υλικά για το πέστο βασιλικού

Τα υλικά για το πέστο είναι απλά και κοινά. Η διαδικασία για το pesto Genovese διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Υλικά
Πλατύφυλλος τρυφερός βασιλικός, Παρμεζάνα και πεκορίνο, Κουκουνάρι, Σκόρδο, Ελαιόλαδο απαλό, Αλάτι και Πιπέρι.

Διαφήμιση

Γουδί ή μπλέντερ για το pesto alla Genovese;

Το καλύτερο εργαλείο για να πάρεις το πιο κρεμώδες πέστο βασιλικού με βελούδινη υφή στην σάλτσα δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό μαρμάρινο γουδί. Εννοείται πως αν δεν έχεις γουδί θα χρησιμοποιήσεις μίξερ με μαχαίρια κόφτες. Όμως ακόμα και η γεύση του pesto γίνεται καλύτερη χτυπώντας την σάλτσα στο γουδί.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις μίξερ με κόφτες μαχαίρια πρέπει να αποφύγεις το παρατεταμένο χτύπημα γιατί με το χτύπημα θα διαχωριστεί το λάδι από τα υλικά.

Σε γενικές γραμμές θα θυμάστε ότι το χτύπημα στο μπλέντερ θα είναι σύντομο ενώ στο γουδί θα χρειαστεί λίγα λεπτά επιπλέον για να γίνει κρεμώδες να ομογενοποιηθούν σωστά τα υλικά και να αναδειχθούν τα αρώματα όλων των υλικών.

Το όνομα pesto το πήρε από το ιταλικό ρήμα pestare που σημαίνει συνθλίβω και το Genovese από την πόλη Γένοβας όπου για πρώτη φορά φτιάχτηκε το πέστο βασιλικού πριν από 3 αιώνες.

Χτυπώντας στο γουδί, πρώτα τα φύλλα του πλατύφυλλου βασιλικού με το σκόρδο, πετυχαίνουμε μια κρεμώδη υφή στα υλικά διατηρώντας όλα τα αρώματα τους.

Κρατώντας μια συγκεκριμένη φορά στο χτύπημα, την φορά του ρολογιού, το χρώμα του βασιλικού αλλοιώνεται στο ελάχιστο. Έτσι το πέστο βασιλικού θα βγει καταπράσινο.

Διαφήμιση

Μερικά ακόμα μυστικά για τέλεια σάλτσα πέστο βασιλικού

Τα τυριά που χρησιμοποιούν παραδοσιακά οι Ιταλοί στο γνήσιο πέστο βασιλικού είναι παρμεζάνα ώριμη (Parmigiano Reggiano ή Grana Padano) σε συνδυασμό με Pecorino Romano. Εννοείται πως μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε όμως.

Το καλύτερο πέστο βασιλικού είναι αυτό που παρασκευάζεται και καταναλώνεται αμέσως.

Τα αρώματα, η κρεμώδης υφή του και η γεύση του είναι μοναδικά.

Όμως, μπορείτε να φτιάξετε πέστο και να το βάλετε σε αποστειρωμένο βάζο.

Καλύψτε την επιφάνεια του πέστο με ελαιόλαδο ώστε να μην οξειδώνεται το χρώμα αλλά και για να το συντηρήσετε περισσότερες ημέρες.

Το συντηρούμε πάντα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις το πέστο βασιλικού είναι η μακαρονάδα. Αν μάλιστα φτιάξεις την συνταγή μου για φρέσκα ζυμαρικά, τότε θα το απογειώσεις.

Pesto μπορείτε να φτιάξετε πολλές και διαφορετικές συνταγές. Από πέστο λιαστής ντομάτας ή πέστο πιπεριάς μέχρι πέστο βοτάνων με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς και να πειραματιστείτε με ώριμα ελληνικά τυριά.

Όμως η αυθεντική ιταλική συνταγή Pesto Genovese είναι πραγματικά μοναδική.

Δείτε εδώ την αυθεντική συνταγή για πέστο βασιλικού:

Τι θα συνοδεύατε με τη σάλτσα πέστο βασιλικού;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται