Πίσω

Πράσινο τσάι και τα οφέλη του

Το τσάι είναι ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη τσαγιού, με χώρα προέλευσης την Κίνα και σημαντική κατανάλωση στις περισσότερες χώρες της Ασίας. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα, η θρεπτική αξία του οποίου έχει μελετηθεί ιδιαιτέρως. Πρόκειται για ένα σημαντικά υγιεινό ρόφημα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Παρασκευή τσαγιού

Το πράσινο τσάι είναι ένα είδος τσαγιού που παρασκευάζεται από φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πράσινου τσαγιού, οι οποίες διαφοροποιούνται βάσει των συνθηκών καλλιέργειας, την επεξεργασία αλλά και τον χρόνο συγκομιδής. Είναι διαθέσιμο με διάφορες μορφές, όπως είναι τα φακελάκια, τα φύλλα, το εκχύλισμα αλλά και συσκευασμένο με την προσθήκη ζάχαρης ή οποιουδήποτε άλλου γλυκαντικού μέσου.

Συγκριτικά με το μαύρο τσάι, δεν έχει υποστεί καμία διαδικασία μαρασμού και οξείδωσης. Κατά την παρασκευή του τσαγιού, παίζει σημαντικό ρόλο η θερμοκρασία του νερού (περίπου από 65°C έως 80°C έως το πολύ 3 λεπτά). Το πολύ ζεστό νερό, ή η παραμονή των φύλλων για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση υπερβολικών ποσοτήτων τανινών, που οδηγεί σε ένα πικρό, στυπτικό ρόφημα, ανεξάρτητα από την αρχική ποιότητα.

Διαφήμιση

Οφέλη για την υγεία και ενδεχόμενοι κίνδυνοι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, είτε ζεστό είτε κρύο, έχει συνδεθεί με σημαντικά οφέλη.

1. Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Δείτε εδώ τα αντιοξειδωτικά ροφήματα που μας κάνουν καλό.

2. Διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και βοηθά στην καλή λειτουργία του, μειώνοντας την πιθανότητα προσβολής από νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.

3. Αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή ροφήματος σε περίοδο δίαιτας, καθώς βοηθά στην καύση λίπους ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό.

4. Δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

5. Υπάρχουν σχετικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι εξασφαλίζει χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης

Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν καταναλώνεται συσκευασμένο τσάι, καθώς οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που περιέχει, προσφέρουν και ένα υψηλό θερμιδικό φορτίο. Επίσης, τα άτομα με σοβαρές ευαισθησίες στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν αϋπνία, άγχος, ευερεθιστότητα, ναυτία ή στομαχικές διαταραχές με την συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Διαβάστε ακόμα και μάθετε για τη διατροφική αξία της κινόας:

Διαφήμιση

Ποιο smoothie θα επιλέγατε;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται