5 λάθη που κάνουμε στην αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο. Πώς να τα αποφύγεις ειδικά τώρα τις ημέρες του καύσωνα;

Τα λάθη που κάνουμε από άγνοια στην συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο μας κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας αλλά κοστίζουν και πολύ ακριβά αφού αν αλλοιωθούν τα τρόφιμα θα καταλήξουν στον κάδο. Ειδικά αυτές τις ημέρες του καύσωνα που οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν γρήγορα ευπαθή προϊόντα, δώστε προσοχή στην σωστή συντήρηση τροφίμων.

Τα ψυγεία είναι ιδανικά για την σωστή συντήρηση των τροφίμων αλλά και για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από λάθος χρήση του ψυγείου εγκυμονούν τροφικές δηλητηριάσεις. Προσοχή λοιπόν που βάζουμε τι και σε ποιο ράφι του ψυγείου. Παρακάτω σας έχω αναλυτικά.

Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε για να είστε ασφαλείς εσείς και η οικογένεια σας και εντοπίστε τα 5 λάθη που κάνουμε στην χρήση του ψυγείου ώστε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας.

Ψυγείο: Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία συντήρησης τροφίμων

Ένα θερμόμετρο ψυγείου είναι απαραίτητο ώστε να σας δείχνει την σωστή θερμοκρασία συντήρησης των τροφίμων. Εδώ σας έχω αναλυτικό πίνακα για τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες που πρέπει να έχει ο κάθε χώρος του ψυγείου.

Το ψυγείο δεν είναι αποθήκη

Το ψυγείο έχει συγκεκριμένη λειτουργία και αν δεν την εφαρμόζεις τότε κινδυνέουν τα τρόφιμα να χαλάσουν και να καταλήξουν στα σκουπίδια.
Μην παραφορτώνετε το ψυγείο και μην στριμώχνετε μέσα τα τρόφιμα. Στριμώχνοντας τα τρόφιμα στο ψυγείο δεν κυκλοφορεί η ψύξη με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν. συντομότερα ή να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Ό,τι μπαίνει πρώτο στο ψυγείο πρέπει πρώτο να καταναλώνεται.

Βασικός κανόνας που χρησιμοποιούμε στους κλάδους εστίασης. Ότι μπαίνει πρώτο βγαίνει πρώτο και καταναλώνεται. Αν πχ έχετε φρούτα η αυγά από προηγούμενες ημέρες και αγοράσετε φρέσκα ,τότε αυτά που πρέπει να καταναλωθούν άμεσα είναι των προηγούμενων ημερών και ότι τα πρόσφατα.
Ο όρος F.I.F.O δηλ first in first out είναι όρος που χρησιμοποιείται παγκόσμια σε όλα τα super market και σε όλους τους χώρους εστίασης.

Σωστό καθάρισμα του ψυγείου

Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα πρέπει να καθαρίζεις τους χώρους του ψυγείου σου με κατάλληλα απορρυπαντικά και απολυμαντικά.
Να στεγνώνεις πολύ καλά όλες τις επιφάνειες.

Μην ανοιγοκλείνεις άσκοπα το ψυγείο

Πόσες φορές δεν το έχετε κάνει κι εσείς ; Η αλήθεια είναι ότι όλοι δυστυχώς το έχουμε κάνει. Ανοίγουμε το ψυγείο και καθόμαστε μπροστά ψάχνοντας η αναζητώντας κάτι. Το άσκοπο άνοιγμα του ψυγείο ειδικά αυτές τις ημέρες του καύσωνα ρίχνει την ψύξη και καταναλώνεις άσκοπη ενέργεια χωρίς λόγο.
Για να κάψεις αυτή την κακή συνήθεια πρέπει πρώτα να σκεφτείς τι θέλεις να πάρεις και μετά γρήγορα ανοιγόκλεισε την πόρτα.
Τέλος, μάθε πόσο καιρό διατηρείται κάθε τρόφιμο στην κατάψυξη ώστε να αποφεύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις!

https://www.argiro.gr/2022/06/5-lathi-pou-kanoume-stin-apothikefsi-trofimon-sto-psygeio-pos-na-ta-apofygeis-eidika-tora-tis-imeres-tou-kafsona/