Ο καφές και η ιστορία του

Δεν μπορεί κανείς μας να φανταστεί πως κάθε φορά που απολαμβάνουμε μια κούπα καφέ, πόση διαδρομή έχει διανύσει για να φτάσει στα χέρια μας. Πολλά έχουν γραφτεί για το αγαπημένο μας ρόφημα και άλλοι τόσοι μύθοι κυκλοφορούν για την προέλευση του μα μια είναι η επικρατέστερη, η ιστορία του φαίνεται πως ξεκινά από την αφρικανική ήπειρο και  συγκεκριμένα από την Αιθιοπία. 

Η ανακάλυψη του καφέ

Εκεί γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ. ένας Αιθίοπας γιδοβοσκός παρατήρησε πως οι κατσίκες του ήταν πιο ενεργητικές και ζωηρές όταν μασούσαν τους καρπούς ενός θάμνου, αγνώστου μέχρι τότε, του καφέ. Έτσι άρχισαν να μασούν τους κόκκους του ως τονωτικό μέχρι τον 12ο αιώνα όπου ξεκινά η συστηματική καλλιέργεια του δέντρου αυτού στην Αραβική Χερσόνησο και ειδικότερα στην Υεμένη. Το εκχύλισμα αυτού του καρπού έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλη την Αραβική Χερσόνησο λαμβάνοντας το όνομα το «κρασί του κόκκου» αποτελώντας έτσι το υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγόρευε ρητά στους πιστούς μουσουλμάνους την κατανάλωση αλκοόλ. Περί τον 15ο αιώνα ο καφές καταναλωνόταν σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ήδη λειτουργούσαν τα πρώτα καφεκοπτεία στην Κωνσταντινούπολη.

Ένα νέο ρόφημα κατακτά την Ευρώπη

Στην Ευρώπη φαίνεται πως ο καφές κάνει την εμφάνιση του αρχικά στα Ιταλικά κρατίδια στο τέλος του 16ου αιώνα από εμπόρους της Βενετίας. Μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα το νέο προϊόν με τις ευεργετικές ιδιότητες που του προσδίδονταν είναι διαθέσιμος σε αρκετές πόλεις της Αγγλίας, Γαλλίας και Ολλανδίας. Σύντομα η συνήθεια του καφέ θα υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους και έως τα τέλη του 18ου αιώνα θα θεωρείται πια μια καθημερινή ανάγκη. Μάλιστα στο νέο αυτό ρόφημα θα του αποδοθούν θεραπευτικές ιδιότητες, την εποχή εκείνη πίστευαν πως θεραπεύει ασθένειες όπως την ανεμοβλογιά, ενώ τα πρώτα καφενεία θα αντικαταστήσουν τα καπηλειά ως τόπος κοινωνικών συναναστροφών. Το 1710 περίπου θα εμφανιστεί στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’ ο πρώτος καφές φίλτρου ενώ παράλληλα αρχίζει η οργανωμένη καλλιέργεια των δέντρων καφέ στη χώρα της Βραζιλίας η οποία θα γίνει η πρώτη χώρα παράγωγης του παγκοσμίως, θέση που κατέχει έως σήμερα. Τον 19ο αιώνα στην Γαλλία θα κάνει την εμφάνιση της η πρώτη μηχανή του espresso και ο καφές θα μπει σε κάθε σπίτι με αποτέλεσμα στα μέσα του 20ου αιώνα θα είναι το πρώτο ρόφημα σε προτίμηση παγκοσμίως.
Ζεστός ή κρύος, espresso ή στιγμιαίος, φίλτρου ή ελληνικός, όπως και να τον πίνουμε ένα είναι σίγουρο, πως ο καφές διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία για κάθε προτίμηση.

Διάβασε εδώ για τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ.

https://www.argiro.gr/2022/06/o-kafes-kai-i-istoria-tou/