Σύρος: Ελληνικό παραδοσιακό τυροκομείο “Ζωζεφίνος”

Ο Στέφανος Βακόνδιος, μαζί με τον αδελφό του Κώστα, είναι τρίτης γενιάς τυροκόμοι και κατάγονται από τη Σύρο. Δημιούργησαν με πολλή αγάπη και μεράκι το τυροκομείο «ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ». Μία οικογενειακή παραδοσιακή επιχείρηση που πέρασε στα χέρια τους το 2013 στη Σύρο των Κυκλάδων. Ο Στέφανος Βακόνδιος είναι ο μεγαλύτερος αγροκτηνοτρόφος της περιοχής με έδρα το χωριό Μάννα Σύρου.

Το όνομα του τυροκομείου “Ζωζεφίνος”, οφείλεται στον πατέρα τους τον Ιωσήφ, όπου στα γαλλικά λέγεται Ζωζέφ.

Διατηρούν μονάδα εκτροφής στο ωραιότερο σημείο του νησιού, σε ένα ύψωμα ανάμεσα στο Γαλησσά και το Φοίνικα της Σύρου. Όποιος επισκέπτεται τη μονάδα διαπιστώνει την αγάπη και τη φροντίδα πυο τα δύο αδέρφια δείχνουν στις 300 και πλέον αγελάδες.

Το τυροκομείο Ζωζεφίνος όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλά βραβεία γεύσης και ποιότητας σε διαγωνισμούς όπως OLYMP AWARDS και MEDITERRANEAN TASTE AWARDS. Η αλήθεια είναι πως όλα ξεκίνησαν από το Συνεταιρισμό ΒΙΟΣΥΡ όπου το 2012 διεκόπη η λειτουργία του. Ο Στέφανος Βακόνδιος και ο αδερφός του ήταν από τους μεγαλύτερος παραγωγούς γάλακτος του νησιού, που τροφοδοτούσαν το Συνεταιρισμό.  Έτσι έκαναν το μεγάλο άλμα και δημιούργησαν το δικό τους τυροκομείο, αφ ενός για την απορρόφηση του γάλακτος και αφ ετέρου για τη διάσωση του ΠΟΠ τυριού του νησιού, Σαν Μιχάλη.

Μεγαλώνοντας και τα 2 αδέρφια σε οικογένεια τυροκόμων, από τα παιδικά τους χρόνια έφτιαχναν τυριά για την οικογένεια. Όλη τη γνώση τριών γενεών που πήραν από την οικογένειά τους, τη διοχέτευσαν στο δικό τους τυροκομείο, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα brand της αγοράς. Το όνομα Ζωζεφίνος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, θεωρείται κορυφαίο.

Παράγει τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με γάλα ντόπιων παραγωγών, αγελαδινό, πρόβειο αλλά και κατσικίσιο. Δημοφιλέστερο το τυρί «ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ» το οποίο είναι ένα Π.Ο.Π προϊόν φημισμένο πανελλαδικά, κι όχι μόνο, για την ιδιαίτερη γεύση και την ποιότητά του.

Μπορείτε ακόμη να βρείτε ποικιλία αγελαδινής γραβιέρας σκέτης, με μπούκοβο, με θυμάρι, με σκόρδο, με 4 πιπέρια, με λιαστή τομάτα ή με φραγκόσυκο. Επίσης τη γραβιέρα «ΤΡΙΠΤΥΧΟ» προϊόν με τρία είδη γάλακτος αλλά και την κατσικίσια γραβιέρα, σχετικά νέο προϊόν ή και η γραβιέρα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ» (κρασοτύρι), η οποία ωριμάζει σε οινολάσπη, καθώς και τα γνωστά πια «ΓΡΟΘΟΤΥΡΑΚΙΑ» κατάλληλα για τις σαλάτες και τους μεζέδες σας σε συσκευασία των 250 γραμ. σκέτα, με μπούκοβο, με ρίγανη και με λούζα από αγελαδινό αλλά και κατσικίσιο γάλα. Ανθότυρο αγελαδινό και μυζήθρα. Γιαούρτι αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο, ρυζόγαλο και κρέμα βανίλια. Τυρί κοπανιστή Π.Ο.Π. Σύρου.

Στη διάρκεια των χρόνων εξελίχθηκαν και όχι μόνο έκαναν το Π.Ο.Π. τυρί Σαν Μιχάλη παγκοσμίως γνωστό, αλλά μας εκπλήσσουν συνεχώς με τα νέα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν. Για αυτό λοιπόν, μη σας φανεί περίεργο, αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό και στα ψυγεία μεγάλων σουπερ μαρκετ σε όλη την ευρώπη, φιγουράρουν σε περίοπτη θέση τα συριανά τυριά του Ζωζεφίνου.

Άλλωστε, η Σύρος φημίζεται όχι μόνο για τις ομορφιές της αλλά και τη γεύση της.

Για να γνωρίσετε καλύτερα το Τυροκομείο “Ζωζεφίνος”, επισκεφθείτε το site του, www.zozefinos.gr

Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr

https://www.argiro.gr/2022/06/syros-elliniko-paradosiako-tyrokomeio-zozefinos/