Πίσω

Μυστικά για ψήσιμο πίτας & το φούρνο

Για να φτιάξεις την καλύτερη πίτα που θα σου θυμίσει την πίτα που τρως στο χωριό φτιαγμένη από χέρια έμπειρα που γνωρίζουν, τότε άκου προσεκτικά τι πρέπει να κάνεις.
Καταρχήν για να ψήσεις μια πίτα διάλεγε το κατάλληλο ταψί. Ένα λεπτό ταψί ρηχό με μεγάλη επιφάνεια είναι το ιδανικό για το ψήσιμο της πίτας.
Κεραμικά, πυρίμαχα σκεύη και γενικά χοντρά σκεύη με βαριά βάση και τοιχώματα να τα αποφεύγετε γιατί η πίτα σε αυτά τα σκεύη αρχίζει και ψήνεται από πάνω και μέχρι να ζεσταθεί η βάση του χοντρού σκεύους δεν θα φτάσει ποτέ στο επιθυμητό ψήσιμο η κάτω της πλευρά με την πάνω.
Αφού φτιάξετε την πίτα θα προθερμάνετε πολύ καλά τον φούρνο σας.

Αντιστάσεις vs αέρα

Κι εδώ λοιπόν ρωτώ αντιστάσεις η αέρα; Που ψήνουμε την πίτα;

Σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν πήγα οι καλύτερες πίτες που δοκίμασα ήταν οι πίτες που ψήθηκαν σε ξυλόφουρνο.

Σε ήπια σταθερή φωτιά χωρίς αέρα να τις ξεραίνει επιφανειακά και να κάνει το πάνω φύλλο σκληρό σαν γυαλί.
Μετά από τόσες πίτες που έχουμε ψήσει με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια μια είναι η απάντηση.

Η πίτα θέλει ψήσιμο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου το λιγότερο για 1 ώρα.
Πάντα, προς το τέλος του ψησίματος γυρίστε μόνο την κάτω αντίσταση και σιγοψήστε μόνο από κάτω τη πίτα. Γιατί η πίτα εκεί έχει το πρόβλημα στο ψήσιμο. Στην βάση της κυρίως.

Η θερμότητα που παράγουν οι αντιστάσεις αγκαλιάζουν ολόγυρα την πίτα σαν να ψήνεται σε ξυλόφουρνο.

Αντίθετα, ο αέρας κάνει επιθετικό ψήσιμο. Ξεραίνει γρήγορα τα πάνω φύλλα και ροδίζει γρήγορα την πίτα απέξω ενώ μέσα δεν έχει ψηθεί σωστά δεν έχουν στεγνώσει τα μέσα και τα κάτω φύλλα

Αν παρόλα αυτά δεν έχετε αντιστάσεις στον φούρνο τότε θα πρέπει να χαμηλώσετε κατά 20’ από την αναγραφόμενη οδηγία στην εκάστοτε συνταγή και κατ’ ανάγκη να ψήσετε σε αέρα.

Για το τελειότερο ψήσιμο της πίτας αναποδογυρίστε την και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Όταν δηλαδή το ψήσιμο της πίτας έχει ολοκληρωθεί κατά 3/4 βγάλτε το ταψί από το φούρνο η πίτα σε αυτή τη φάση έχει ξεκολλήσει από ψήσιμο. Σκεπάστε το ταψί με ένα δεύτερο ταψί και με προσοχή αναποδογυρίστε την πίτα. ολοκληρώστε το ψήσιμο της πίτας κανονικά.

Αφού ψηθεί η πίτα, αφήστε την σε μισάνοιχτο φούρνο για 10’ να στραγγίσει τα υγρά της.

Μετά, αν έχετε την δυνατότητα βγάλτε την πίτα ολόκληρη πάνω σε ξύλο κοπής. Έτσι στεγνώνει σωστά η βάση της πίτας χωρίς να κρατάει υγρασία.

Και προς Θεού, μην κόβετε ποτέ μια καυτή πίτα σε κομμάτια. Η πίτα που δεν προλαβαίνει να καταλαγιάσει από το ψήσιμο της θα βγάλει υγρασία πάνω στα φύλλα και γρήγορα τα φύλλα θα ρουφήξουν υγρασία.

Δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου χωριάτικο φύλλο για μία συγκλονιστική πίτα.

Σπανακόπιτα, τυρόπιτα ή και για αλλαγή μία πιπερόπιτα είναι ό,τι πρέπει!

Ποια πίτα προτιμάς;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται